Нестандартната сватба – хит сред младоженците

Нестандартната сватба – хит сред младоженците
Нестандартната сватба – хит сред младоженците
Брак в нетрадиционна обстановка. Това е хитът сред младоженците в Родопите. Ясно е, че традициите не са това, което бяха, сватбите също. И не само заради кризата. Все по-често младите, ако решат да вдигнат сватба, търсят нестандартни варианти. Изнесените церемонии вече не са рядкост в региона. Влюбените често избират да изрекат съдбовното „да” както на амфитеатъра в Смолян, така и в китни местности в покрайнините на града. Младо семейство, сключило граждански брак вчера, избра за  церемонията  местността Амзово.
svatba_rojen_2
Подземното царство на пещерите също е желана територия за сключване на брак. От началото на лятото 8 двойки се ожениха в Ягодинската пещера. В деня на надсвирването на сватбарските оркестри в Ягодина – 5 септември т.г., също има заявка за сватба в пещерата. Тържеството започва още на входа на пещерата с родопска гайда, която въвежда сватбарите сред причудливите пещерни образования. Атрактивната обстановка сред сталактити и сталагмити, празнично украсената ритуална зала и уникалната акустика под земята вдигат адреналина на младоженци и сватбари от цялата страна.
svatba_1svatba_2

Облечени в родопски носии двойки се вричат във вярност в селата, запазили традициите на планината. Едно от тях е Момчиловци. Освен това, всеки може да се ожени като предците ни. Преди време двойка пресъздаде сватбата на Манол и Елица от  "Време разделно" на ливадата в местността Тузлата над чепеларското село Проглед. Други младоженци, събрани от любовта към звездите пък сключиха брак в Националната астрономическа обсерватория на Рожен. Влюбените пристигнаха в залата със специалния асансьор на астрономите, обслужващ двуметровия телескоп.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Така живеем в Родопите

В село Кукувица

26-05-2009

В село Кукувица

Обикаляйки района на село Широка лъка се присещаме за село Кукувица. Спомням си, че преди време гледах реп...

Ден на народните будители

02-11-2010

Ден на народните будители

Денят на народните будители – 1 ноември, се чества тържествено всяка година в Смолян. В трите квартала на ...

Звън на кукерски чанове прогони злото от Орехово

08-02-2010

Звън на кукерски чанове прогони злото от Орехово

Кукери наричаха за здраве и берекет на местни заговезни в чепеларското село Орехово.  Звън на тюмбелеци ог...