От 2018 г. всички коли ще бъдат оборудвани със система за спешни повиквания

От 2018 г. всички коли ще бъдат оборудвани със система за спешни повиквания
Устройства за спешни повиквания, които автоматично изпращат сигнал за предупреждение към спасителните служби при катастрофи (eCall), ще трябва да бъдат монтирани във всички нови модели леки и лекотоварни автомобили от 31 март 2018 г. Мярката беше одобрена на 28 април от Европейския парламент. Пътнотранспортните произшествия са отнели живота на 25 700 души в ЕС през 2014 г. Монтирането на системата eCall може да намали броя на смъртните случаи с около 10% за година. 2 500 живота могат да бъдат спасени всяка година благодарение на eCall.

Автомобилната система eCall използва телефона за спешни повиквания 112, за да предупреждава автоматично службите за сериозни пътни инциденти. Това позволява да се реши незабавно какъв да е видът и мащабът на спасителната операция, ако такава е необходима. Това от своя страна ще помогне на спасителите да стигат по-бързо, за да спасяват човешки животи, да ограничат сериозността на нараняванията и да се намалят разходите при задръствания.

Депутатите обърнаха специално внимание и на клаузата за защита на личните данни, за да предотвратят проследяване на автомобилите, оборудвани със системата, преди да се е случил пътният инцидент. Съгласно новите правила автоматичният сигнал ще подава на службите за спешна помощ само минимално количество основни данни, като например вида на превозното средство, използваното гориво, часа, в който се е случил инцидентът, точното място и броя на пътниците.

Според новите правила данните, събрани чрез системата eCall от центровете за спешна помощ или техните партньорски служби, не трябва да се прехвърлят на трети лица без изричното съгласие на засегнатите. Производителите също ще трябва да гарантират, че технологичният дизайн на системата eCall позволява пълно и трайно заличаване на събраните данни.

Всички нови модели леки автомобили и лекотоварни превозни средства ще трябва да бъдат оборудвани със системата eCall от 31 март 2018 г. ЕП също така задължи Комисията да извърши допълнителни изследвания на бордовата система в рамките на три години след влизането ѝ в сила, за да се прецени дали устройствата eCall следва да бъдат включени в други превозни средства като автобуси и камиони.

Новите правила въвеждат нови задължения за производителите на автомобили. Отделни мерки, влезли в сила в края на юни 2014 г., регулират инфраструктурата за обработка на сигналите на системата eCall, която трябва да бъде въведена от страните членки на ЕС до 1 октомври 2017 г.

Пресцентър на „Европа Директно“ в Смолян по информация на Европейския парламент


 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре