Полезни съвети при пътуване в Европа по време на отпуските

Полезни съвети при пътуване в Европа по време на отпуските
Ако се нуждаете от линейка, пожарна или полиция, позвънете на безплатния номер 112, където и да се намирате в ЕС.
Спешният телефонен номер за съобщаване за изчезнали деца е 116 000.
Като гражданин на България вие автоматично сте гражданин и на ЕС и съответно имате право на консулска помощ, ако се намирате извън ЕС (дори ако ние нямаме представителство там). Можете да се обърнете за помощ към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС, в случай че например бъдете арестуван, претърпите тежка злополука или загубите важни документи.
Също така имате право на помощ в кризисни ситуации — при евакуация държавите от ЕС са длъжни да помогнат на всеки гражданин на ЕС така, както биха го направили за собствените си граждани.
Ако се разболеете или претърпите злополука по време на пътуването си в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, имате право на медицинска помощ. За тази цел е необходимо да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Лечението, което ще получите в рамките на обществената система за здравеопазване, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате. Затова, преди да потеглите на път, не забравяйте да поискате такава карта от вашата здравноосигурителна институция. Издаването на картата е безплатно.
В специалното приложение за смартфони ще откриете номерата за спешни случаи, а също и повече информация за обхванатите медицински услуги и техните цени, за процедурите за възстановяване на разходите, както и за това с кого трябва да се свържете, в случай че изгубите картата си. Приложението е достъпно на 25 езика. То не замества ЕЗОК.
Ако страдате от хронично заболяване и имате нужда от лекарствата си по време на пътуване в чужбина, преди заминаването си поискайте от вашия лекар рецепта, която е валидна в чужбина (трансгранична рецепта).
Директивата за пакетните туристически пътувания защитава европейските потребители, които резервират туристически пакети. Тя обхваща пакетите, които представляват предварително договорена комбинация от два или повече елемента, например транспорт, настаняване и кола под наем.
С правилата на потребителите в ЕС се предоставят основни права във връзка с резервирането на туристически пакети. Те включват правото на пълна информация преди резервацията, правото на прехвърляне на резервацията на друг човек, ако вие не можете да отидете, и правото на връщане на платената сума и на репатриране, ако организаторът фалира.
Директивата на ЕС за потребителските кредити ви дава конкретни права, когато купувате нещо на кредит. Петте най-важни права са:
§ Рекламите за потребителски кредити трябва да са прозрачни и ясни.
§ Преди да подпишете договор, трябва да ви бъде предоставена достатъчно информация, за да можете да сравните различните оферти.
§ След като подпишете договора, трябва да получите копие от него.
§ Разполагате с 14 дни да се откажете от договора, ако размислите.
§ Трябва да имате възможност да погасите предсрочно кредита срещу справедливо обезщетение.
Европейската комисия работи с държавите от ЕС за повишаване на осведомеността сред потребителите за техните права. До момента кампании са започнали в Чешката република и в Австрия.
Какво можете да направите, ако пътуването ви със самолет, влак, автобус или кораб бъде забавено или отменено?
Воден от Европейската комисия, ЕС се превърна в първия регион в света, в който пътниците имат гарантирани права във всички видове транспорт. Благодарение на правилата на ЕС, ако пътуването ви има голямо забавяне, транспортното дружество, с което пътувате, трябва да ви предостави подходяща информация и помощ. Също така, при определени обстоятелства, може да имате право на компенсация. Ако пътуването ви е отменено и ви се наложи да отседнете в хотел, далеч от крайното Ви местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела. Преди да тръгнете на път, проверете как да потърсите правата си и изтеглете приложението за смартфони „Your Passenger Rights“ (налично за Google Android, iPhone, iPadи Windows Phone ).
Правилата на ЕС за пътниците защитават хората с увреждания и хората с намалена подвижност от дискриминация при пътуване в ЕС, като им предоставят същите права при ползване на транспорт като на другите граждани.
Ако ползвате собствения си автомобил или такъв под наем в друга държава членка на ЕС, Свидетелство за управление на МПС, издадено в България, може да се използва навсякъде в ЕС. Преди да тръгнете на път, проверете дали не е изтекло, тъй като не можете да шофирате в друга държава с временно свидетелство или удостоверение. Правилата за движение по пътищата могат да варират от една държава членка в друга, особено по отношение на ограниченията на скоростта. Можете да изтеглите безплатното приложение „European Road Safety App“, което съдържа всички важни правила за движение, приложими в 28-те държави членки на ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария (налично за Google Android, iPhone и Windows Phone).
 
ЕС ви помага да спестявате пари, когато пътувате и използвате мобилни услуги в чужбина. През последните години Европейската комисия работи за намаляване на пределните цени за роуминг (максималните цени, които клиент на мобилен оператор от ЕС може да плаща, когато използва телефона си в роуминг). От април 2016 г. роумингът ще поевтинее още повече, а от юни 2017 г. таксите за роуминг ще останат само спомен.                

В рамките на Европейския съюз не съществуват мита при пътуване от една страна в друга. Данъците (ДДС и акциз) са включени в цената и не дължите допълнителен данък в другите страни от ЕС, с изключение на някои случаи. Ако се завръщате у дома от страна извън ЕС, правилата са различни и обикновено са по-строги.

Пресцентър на „Европа Директно“ в Смолян по информация на Представителството на ЕК е нас
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре