Европейският парламент подкрепи споразумението за асоцииране с Молдова

Европейският парламент подкрепи споразумението за асоцииране с Молдова
На 13 ноември Европейският парламент даде съгласието си за Споразумението за асоцииране между Молдова и ЕС, което включва и Споразумение за задълбочена и всеобхватна свободна търговия. Сделката ще бъде гръбнакът на засиленото политическо асоцииране и икономическа интеграция между Европа и Молдова и ще осигури взаимен достъп до пазарите на двете страни.  Европейските депутати подкрепиха споразумението с 535 гласа „за“, 94 „против“ и 44 „въздържал се“.

„Ратификацията на Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова е ясно признание за успеха на политическата и икономическа реформа в страната. Това създава европейски перспективи за страната и е свидетелство за решителността на Молдова да се присъедини към ЕС“, заяви докладчикът Петрас Аущревичюс (АЛДЕ, Литва). „Време е да поздравим хората в Молдова за това историческо постижение, особено в контекста на предстоящите парламентарни избори на 30 ноември, които ще бъдат решаващи за страната“, добави той.

 Депутатите подчертаха още необходимостта от прилагане на споразумението в неговата цялост и поискаха да бъде проведена детайлна информационна компания в Молдова, която да обясни предимствата му.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти на страните членки на ЕС. Части от споразумението, включително Споразумението за задълбочена и всеобхватна свободна търговия, бяха временно в сила от 1 септември, 2014 г. Документът беше подписан от Молдова на 2 юли.  Европейският парламент ще изпрати делегация от 7 депутати, начело с Игор Шолтес (Зелените/ЕСА, Словения), която да  наблюдава предстоящите парламентарни избори на 30 ноември.

 Пресцентър на „Европа Директно“ в Смолян по информация на Европейския парламен
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре