Вторник, 06 Септември 2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Публикувана от
25 рода си дадоха първа среща в Бориково
   
|||| |||| ||||
Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му се е родила през месец юни, като за целта е сформиран инициативен комитет. Само за три месеца комитета, начело с кмета на селото Захаринка Узунова и местния историк Слав Башов е успял да събере данни за историята на населеното място и основните родове, тръгнали от него. Узунова отбеляза, че се почитат първите заселници, а от тук насетне всяка година ще се почитат отделните родове, за да може историята да се помни и предава на младите поколения. Комитетът ще продължи да изследва историята, произхода и развитието на всеки род и ще издирва стари снимки, които ще се подредят на изложба в сградата на кметството. Амбицията е всичките материали да бъдат издадени в книга с историята на Бориково. „Можем, ако всички сме единни, затова нека забравим поне за ден криза и проблеми и да направим събора хубава традиция”, подчерта Узунова. Официални гости на събитието бяха кметът на община Смолян Дора Янкова, общинският съветник от БСП инж. Атанас Устабашиев и главният експерт „Протокол” в общината Рабие Кьосева.  Янкова изказа истинско възхищение от начинанието на местните жители и обяви своята подкрепа за събора. „Историята е много важна за всяко село, а когато тя се напише на книга се превръща в библия.
sabor_borikovosabor_borikovo_5
Няма човек без корен и традиция и всеки трябва да е горд със своя род и произход, а не да се срамува”, подчерта Янкова. Тя посочи, че Бориково е люлка на историята, която трябва да се изследва до край и развива, като туристически потенциал, който ще е много търсен след откриването на пътя Смолян-Арда-Паранести. Янкова се ангажира да помогне за създаването на интернет сайт на селото, който да допринесе за изучаването на родовете. Ще спонсорира и издаването на книгата, като част от историята на общината. Кметът добави, че районът на Бориково и съставните махали имат потенциал за развитие на туризма, който ще се разкрива.
sabor_borikovo_3sabor_borikovo_2
Според Слав Башов, село Бориково е заселено преди 1500 години, като е преживяло различни повратности. Той изказа желание всички жители да направят свое родословно дърво, за да може младите да знаят, от къде
произхожда рода им. Башов е направил проучване за произхода на селото, първите заселници и развитието на Бориково през вековете, като е установено, че на два пъти то е обезлюдявано, но благодарение на това пък са се появили околните селища. Селото се гордее с най-красивата родопска носия, открита в къщата на
фамилия Караходжови. Според специалистите дрехата е на 200 години.
На събора бяха представени родовете Хайдарови, Смаилови, Маджарови, Караходжови. На сцената се изявяваха самодейците от читалище „България”- с. Могилица. Бе раздаден и благословен курбан за здраве, след който се изви кръшно хоро.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Кукерски празник на месни заговезни в Орехово

10-02-2010

Кукерски празник на месни заговезни в Орехово

Традицията за кукерските игри в чепеларското село Орехово битува от незапомнени времена и продължава до де...

Родова среща събра родопчани в село Балкан Махала

12-09-2010

Родова среща събра родопчани в село Балкан Махала

Балканът винаги е бил пазител на българщината у нас. Така е от векове насам, така е и днес. Малко позабравени ц...

Празник на смилянския фасул

31-10-2010

Празник на смилянския фасул

Всяка година в последната събота на октомври смолянското село Смилян отбелязва традиционния празник на фа...