Сряда, 22 Юни 2011

Село Ковачевица - област Благоевград

Публикувана от
Село Ковачевица - област Благоевград
Село Ковачевица - област Благоевград снимки: Смолян днес!
Село Ковачевица - област Благоевград|||| Село Ковачевица - област Благоевград|||| снимки: Смолян днес!||||
Архитектурно-исторически резерват Ковачевица  е разположен над река Канина, в скатовете на Дъбраш. Намира се на 23км северизточно от Гоце Делчев и 17км северно от село Гърмен. Село Ковачевица е бил един от центровете на македонското национално-освободително движение, родното място е на  хайдутите Дели Георги и Дели Коста, на писателя Людмил Стоянов. Архитектурната приказка от камък и дърво, с уникалният за България ренесансов стил с високи огради и красиви дворове, привлякла вниманието на родното кинопроизводство.
 
Това благоприятствало запазването на ковачевските къщи. През 1977г. Ковачевица е обявена за исторически и архитектурен резерват. Църквата “Свети Никола”, построена през 1847г от прочутите ковачевски дюлгери с доброволния труд на населението, се намира в ниската част на селото и по заръките на турската власт е вкопана в земята. През 1900г е построена уникалната Часовникова кула - камбанария и до нея първото килийно училище в къщата на Никола Ковачевски. Сградата на църквата, Килийното училище, Основното училище "Индже Димитров", както и много от старите селски къщи, са Архитектурени паметници. В село Ковачевица има запазени оригинални къщи - с приземни каменни етажи,  предназначени за стопански цели, върху които лягат изнесените еркерно жилищни етажи.
 
Изградени от здравия камък от основите чак до тиклени покриви, солидните къщи останали неподвластни на столетията. Топлотата и уюта били постигнати със солидната употреба на дървения материал. Многобройните слети улички и тесни проходи под къщите създават живописни улични ансамбли. Комплекса пази цялото великолепие на народната душевност, трудолюбие и талант на българина.  Със своята неповторима архитектура, автентична атмосфера с магическия чар на миналото и невероятните гледки, Ковачевица  е предпочитано място за почивка за много българи и чужденци.
 
още снимки вижте в галерията
 
Прочетена 6046 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

03-04-2011

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

Над 1000 любители на шегите и лакърдиите уважиха 20-тия рожден ден на известния смолянски клуб „Зевзек”. За тър...

Зимен празник в село Солища 2009

25-03-2009

Зимен празник в село Солища 2009

Весел зимен празник си организираха в Солища. Поводът бе откриването на първия мини влек в селото. Празник...

Ден на народните будители

02-11-2010

Ден на народните будители

Денят на народните будители – 1 ноември, се чества тържествено всяка година в Смолян. В трите квартала на ...

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!