Неделя, 08 Август 2010 16:15

Възстановка разплака присъстващите на честването на Илинденско-Преображенската епопея в Славейно

praznik_slaveino_2010_036
Всяка година в началото на август комитското село Славейно, което е център на борбите в родопския край, събира родолюбци, за да засвидетелстват своята почит към героите преображенци. Признателни българи окичват паметниците на местните хайдути с венци и цветя. Саможертвата на загиналите и отдалите живота си за българската свобода са здраво вплетени в народната памет. Илинденско-Преображенската епопея изразява мощния български устрем за осъществяването на националния идеал – освобождението и обединението на всички българи.
praznik_slaveino_2010_025praznik_slaveino_2010_029
Освен 107-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, тази година Славейно отбеляза и 130 години от рождението на величавия герой на национално освободителните борби в Родопите - знаменосецът и подвоеводата на Среднородопската чета - Кольо Шишманов. Акцент в програмата бе възстановка по сценарий на Валентина Василева - гл. експерт "Култура" към община Смолян, в която актрисата Искра Йосифова изигра страданията на майката на убития от турците Кольо Шишманов. Комитската майка гради легенда, която спасява селото от опожаряване.
praznik_slaveino_2010_021praznik_slaveino_2010_020
„Страшна драма се разиграва в Славейно, между училището и черквата. Мъртвият комита Кольо Шишманов е хвърлен на хорището, черната му коса се спуска на кървави кичури. Наредено е цялото село да се извърви пред трупа на хайдутина, за да го разпознаят. Славейновци вече знаят, че ще запалят селото, като се окаже, че убитият знаменосец е от Славейно. Но комитската майка, родопската майка- орлица жертва всичко, което има – сина си, майчинството си, сълзите си. Гради легенда и спасява всички”, разказа в Славейно актьорът Румен Бечев в началото на възстановката.
praznik_slaveino_2010_015praznik_slaveino_2010_038
Присъстващите настръхнаха от думите и силното артистично изпълнение на Искра Йосифова - Кольошишмановата майка, вдовицата Яна, на която също дошло ред да разпознае мъртвия си син. „Тръгва в празнична чиста премяна, доблестно чело изправила Яна, Кольошишманова майка вдовица, гордо пристъпва с дух на орлица, мъка дълбоко в душа си стаила, поглед привидно спокоен открила,  тя пред сина си върви и не трепва, само на себе си тайно нашепва”… Майката намерила сили, не отронила сълза и заявила пред турците, че не познава сина си.
praznik_slaveino_2010_037praznik_slaveino_2010_035
Сломена от мъката обаче, като се прибрала вкъщи, тя се свила в огнището, за да не я чуят изедниците,  плакала и викала с пълно гърло по изгубения си син. „Кольо ле, Кольо, чедо най-мило, черната смърт  ли избра за венчило?”. А в това време, жените от селото взели бурилата и започнали да бият мляко. Чукали колкото сила имат, за да заглушат плача на Яна. От очите им капели едри сълзи и се вливали в млякото.Никой от турците не разбрал, че комитата Кольо Шишманов е Яниният син. Селото било спасено. На другия ден го погребли като непознат - без свещеник, без цветя и свещи…  Родолюбците помнят подвига на националните герои. Помнят и делото на майката на знаменосеца Кольо  Шишманов, спасила родното си село от превръщането му в пепелище.

още снимки от празника на село Славейно вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...

03-08-2009

Гайдарско надсвирване в Гела

Повече от 5 хиляди дойдоха в Гела през почивните дни за седмото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни...

3-ти март в Смолян

03-03-2011

3-ти март в Смолян

Всяка година Смолян отбелязва националния празник на България - 3 март. На тази дата през 1878 г. е подписан Сан...