Бюрокрацията у нас спъва европроектите

Иван Начев
„Положителният момент от членството на България в ЕС за първите седем години е, че са усвоени доста ресурси. Лошото е, че част от парите изобщо не стигнаха до хората, които имат нужда от тях”, каза преподавателят в Нов български университет Иван Начев.
По думите му една от грешките на България е, че не успя да облекчи режима на раздаване на европейските фондове и средства, т.е. не всички достигат до хората, които наистина имат нужда от тях. „В следващия период се предвижда облекчаване на процедурата.Освен това младите хора ще бъдат стимулирани да се занимават със селстко стопанство. Ресурсът за тях ще бъде увеличен с 25 %. Средният и малкият  бизнес също ще бъде стимулиран”, каза още Начев.  Той обясни, че ще бъдат предложени и много нови възможности за развитие на туризма, така че малките населени места да станат по-атрактивни, да се открият нови работни места, а това да доведе до  леко увеличение на доходите в България, която в рамките на тези седем години остана една от най-бедните държави в рамките на ЕС.
„При разработване и кандидатстване по европейски проекти хората се сблъскват с тежка бюрокрация, която обаче се дължи не на Брюксел и Европейската комисия, а на националните органи”, добави преподавателят. Според него този процес се  забавил още в началото на програмния период, тъй като правителствата на Станишев и на Борисов се опитали да предоговарят неща, които са договаряни преди присъединяването. „Сега се намираме в същата ситуация, понеже се договаря следващият бюджетен период 2014 – 2020 година и има опасност,  ако се забавим с преговорите, отново да отложим  усвояванията на средствата, което се надявам, че няма да стане”, заяви Иван Начев. По думите му Служебното правителство на страната ни основно ще бъде натоварено да води преговорите за следващия програмен период 2014 – 2020 година, тъй като те трябва да приключат до месец юни тази година. „В следващия програмен период би било добре да се намали  бюрокрацията, като например се използва електронният вариант за кандидатстване и отчитане. Така по-бързо ще има възвращаемост на средствата, които хората са вложили в проектите”, каза Иван Начев. На въпрос как би изглеждала България през 2020 г. той отговори, че ако средствата от ЕС бъдат ефективно усвоени, в страната ни би могло да се живее по-добре, да се открият нови работни места, да се стабилизира пазарът на труда и да се увеличат доходите на хората.
Преподавателят от Нов Български университет Иван Начев запозна смолянски журналисти с програмата на ЕС до 2020 г. и мястото на България в новия бюджет на Съюза по време на семинар в гр. Казанлък, организиран от Европейския информационен център „Европа Директно” – Смолян.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре