Дебат за миграцията: истинското разделение

Дебат за миграцията: истинското разделение
Според много евродепутати истинското разделение, демонстрирано от днешния дебат за миграционните предизвикателства пред ЕС, е между тези, които искат да използват ЕС, за да се справят с тези предизвикателства, и тези, които искат да използват предизвикателствата, за да разпуснат ЕС. Повечето осъдиха колко бавно страните членки изпълняват обещанията си за повече пари и персонал.

Откривайки дебата, председателят на ЕП Мартин Шулц приветства плана от 17 точки, който беше одобрен на срещата на върха на ЕС на 25 октомври, но изрази опасението си от неспазването на обещания. Той заяви: „Ако правителствата считат, че националният егоизъм е по-важен от общите решения, това ще бъде в ущърб както на бежанците, така и на европейското единство“. Председателят на Съвета Доналд Туск го подкрепи в това изказване и предупреди за опасността бежанската криза да доведе до „тектонски политически промени“ в ЕС.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер благодари на Парламента за подкрепата му в бързото приемане на законодателство през настоящата криза и обеща гъвкавост на пакта за бюджетна стабилност за страните членки, които положат извънредни усилия, за да помогнат на бежанците. Той призова европейските лидери да спрат с взаимните обвинения и да спазват обещанията си. Той каза: „страните членки се движат бавно в момент, в който трябва да тичат“ и изброи съществуващите несъответствия между обещанията и действията. Преди срещата с африканските лидери в Ла Валета ЕС трябва да покаже, че изпълнява обещанията си. Планът за действие, договорен с Турция, която е приела 2,5 милиона бежанци, трябва да влезе в сила възможно най-бързо.

Манфред Вебер (ЕНП, Германия), Джани Питела (С&Д, Италия) и Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) приветстваха мерките, предложени от Комисията, и натиска ѝ за бързи действия. Те призоваха страните членки да изпълнят своите обещания. „Националният егоизъм се проваля“, каза Вебер и призова демократите да си сътрудничат повече. Питела го подкрепи и обвини различни „анти“ движения, които се борят за обръщане на интеграцията.“

Ребека Хармс (Зелените, Германия) каза, че е грешно да се „споява пакт с Ердоган“, а господата Верхофстад и Питела настояха, че планът за действие не представлява празен чек за Турция и че Европа се нуждае от помощ, за да приеме бежанците в добри условия. На ръководителя на външната политика на ЕС Федерика Могерини трябва да бъде даден мандат от Съвета да седне на масата за преговори с Русия, Иран и Съединените щати и други страни, за да помогне за намирането на начин да бъде спряна войната в Сирия, заяви Верхофстад.

Сайед Камал (ЕКР, Обединеното кралство) предупреди, че тази криза може да се превърне в геополитическа и подкани глобалните партньори да се изправят пред предизвикателството. Той настоя ЕС да бъде „справедлив и строг“ с мигрантите и да спасява животите им вместо да ги насърчава да ги подлагат на риск.

Пабло Иглесиас (ЕОЛ/СЗЛ, Испания) заклейми „крокодилските сълзи“, ронени в политическия дебат, докато униженията и страданията на бежанците продължават. Найджъл Фараж каза, че ЕС е сериозно затруднен от бежанската криза и обвини Съюза в погазването на демократични права, докато Марсел де Граф (ЕНС, Нидерландия) заяви, че ЕС трябва да спре инвазията и напълно да затвори външните си граници.

Българска Пресслужба в ЕП
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре