Делегация на анкетната комисия на ЕП за защита на животните по време на транспортиране ще посети България

Делегация на анкетната комисия на ЕП за защита на животните по време на транспортиране ще посети България

Делегация на Анкетната комисия на ЕП за защита на животните по време на транспортиране (ANIT), водена от г-жа Тили Мец (Зелени/ЕСА, Люксембург), ще посети България на 20-22 септември 2021 г. , за да провери хуманното отношение към животните.

Делегация от девет евродепутати  ще се срещне с министъра на земеделието, длъжностни лица и ветеринарни експерти от България, за да обсъди прилагането на действащите правила на ЕС за защита на животните по време на транспорт и възможните начини за подобряването му. Членовете на ЕП очакват да се запознаят отблизо с основните трудности, които страните от ЕС срещат при прилагането на настоящите правила, включително при износа на животни за страни извън ЕС.

В тази връзка те ще посетят българо-турския граничен пункт Капитан Андреево на 21 септември. Резултатите от тази мисия ще бъдат включени в работата на комисията по предлагането на начини за актуализиране на действащите правила на ЕС, така че защитата на хуманното отношение към животните в ЕС да бъде актуална и работеща.

В навечерието на мисията г-жа Тили Мец, председател на ANIT, подчерта: "Очаквам с нетърпение първата официална мисия на нашата анкетна комисия. Най-накрая делегация от членове на Европейския парламент ще може да стане свидетел на транспортирането на животни в реалния живот, с цялата му сложност и трудности. Планираме да обменим мнения с различни заинтересовани страни и се надяваме, че ще успеем да научим повече за ролите и отговорностите при контрола на транспорта на животни на място. Тази мисия трябва да ни помогне да финализираме конструктивни препоръки по различни въпроси, свързани с хуманното отношение към животните по време на транспортиране, като например проверки за пригодност, инфраструктура за събиране и почивка или обучение на водачите."

Към г-жа Мец ще се присъединят още 8 членове на ЕП: г-жа Аня Хазекамп (Левица, Нидерландия), г-н Мартин Хойсик (Renew, Словакия), г-жа Изабел Карваляйш (С&Д, Португалия), г-н Даниел Буда (ЕНП, Румъния), г-н Михал Виезик (ЕНП, Словакия), г-н Юозас Олекас (С&Д, Литва), г-жа Каролин Роз (Зелени/ЕСА, Франция), г-н Асгер Кристенсен (Renew, Дания). Освен това към мисията може да се присъедини и г-жа Атидже Алиева-Вели (Renew, България).

Контекст

Анкетната комисия на ЕП за защита на животните по време на транспортиране бе създадена през юни 2020 г., за да разследва предполагаеми нарушения при прилагането на правото на Европейския съюз за защита на животните по време на транспортиране и свързаните с него операции в рамките на ЕС и извън него, включително по въздух, шосе, железопътна линия и море. Тя се фокусира върху правилата на ЕС от държавите членки и правилното им прилагане от страна на Комисията на ЕС.

Проектът за доклад относно разследването на предполагаеми нарушения и лошо администриране при прилагането на правото на Съюза и съответните препоръки вече се обсъждат в комисията с оглед на приемането им през декември 2021 г.

 

Бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре