Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Понеделник, 14 Март 2016

Депутатите искат да се ограничи употребата на антибиотици в селското стопанство

Публикувана от
Депутатите искат да се ограничи употребата на антибиотици в селското стопанство
   
Евродепутатите смятат, че за справянето с нарастващата устойчивост на бактериите към съвременните антибиотици, използването на съществуващите антимикробни лекарства трябва да бъде ограничено. Те настояват за забрана на колективното и превантивно лечение на животни  с антибиотици и подкрепят мерки за стимулиране на научните изследвания за откриване на нови лекарства.
„Световната здравна организация предупреждава, че светът е изправен пред опасността да се потопи в постантибиотична ера, в която устойчивостта срещу антибиотиците ще доведе до все повече и повече жертви на рака. Затова беше време да предприемем енергични мерки и да се захванем с проблема от корена“, каза докладчикът Франсоаз Гростет (ЕНП, Франция).
Тя добави: „Борбата с устойчивостта срещу антибиотиците трябва да започне от фермите. По-конкретно, ние искаме да забраним чисто превантивната употреба на антибиотици, да ограничим масовото пръскане до някои специфични случаи, да забраним ветеринарната употреба на антибиотици от критично значение за човешката медицина и още повече, да сложим край на продажбата на антибиотици, ваксини и психотропни продукти по интернет. Благодарение на тези мерки ние се надяваме да намалим количествата антибиотици, които попадат в чиниите на потребителите“.
Ветеринарните лекарства не трябва в никакъв случай да служат за подобряване на производителността или за да компенсират за лошо стопанисване на животните. Евродепутатите също така настояват за ограничаване на профилактичната употреба на антимикробни лекарства (като превантивна мярка при липса на клинични симптоми на зараза) до отделни животни и само в случай на одобрение от ветеринар.
За да се противостои на антимикробната устойчивост, законодателството би дало на Европейската комисия правото да посочва антимикробни лекарства, които да са само за човешка употреба.
За да се окуражи научноизследователският напредък в новите антимикробни лекарства, евродепутатите искат въвеждането на стимули, включително по-дълги периоди на защита за техническата документация на новите лекарства, търговска защита на иновативните активни съставки и защита за значителните инвестиции в данни, генерирани за подобряване на съществуващ антимикробен продукт или за оставането му на пазара.
 
Информационно бюро но ЕП в България
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!