Шулц: "Да покажем солидарност срещу страха!"

Шулц: "Да покажем солидарност срещу страха!"
Сесията на Европейския парламент на 11 април започна с минута мълчание за 32-мата убити и 340-те ранени в атентатите в Брюксел на 22 март. Председателят на Парламента Мартин Шулц заклейми атаките като зъл, нечовешки и циничен опит за разпространение на страх и омраза сред европейците.
Тези атентати направиха 22 март черен ден за Белгия и Европа. Престъпниците се прицелиха в сърцето на Европа, Брюксел, многоезичен, космополитен и толерантен град, който също така е домакин на институциите на ЕС и други международни организации и е въплъщение на отвореното общество, което те мразят. Те искаха да наранят невинни хора на обществени места, летището и метростанции, за да генерират страх и омраза из Брюксел, Белгия и Европа, каза Шулц.
Начинът да се развалят циничните сметки на убийците е да покажем солидарност срещу страха, да застанем заедно в памет на жертвите като техни съграждани европейци и да покажем, че омразата на терористите не може да ни зарази. Не трябва да се противопоставяме на омразата с омраза или на насилието с повече насилие, призова той.
Вместо това ние трябва да запазим спокойствие и да се борим с недоверието, да защитим демокрацията и човешкото достойнство, продължи той.
Шулц изрази най-дълбоките съболезнования на семействата на жертвите и пожела бързо възстановяване на ранените.
Накрая Шулц отбеляза, че хора по целия свят стават жертви на джихадистите почти всеки ден. В последните месеци терористи самоубийци убиха невинни хора в Афганистан, Пакистан, Ирак, Кот д'Ивоар, Тунис, Турция, Египет, Сирия, Сомалия, Нигерия и на други места. Този тероризъм е глобален и за да се преборим с него, ние трябва да сме заедно, в Европа и света, заключи той.
Българска Пресслужба в ЕП
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре