Екопътека Трите Смолянски езера - град Смолян

Екопътека Трите Смолянски езера - град Смолян||||
Смолянскитe езера се намират в Средните Родопи. Разположени са от Орфеевите скали по левия склон на долината на река Черна и стигат чак до град Смолян. В миналото са били над 20, но сега са останали само 7, а другите са се превърнали в блата. През пролетта някои от тях отново се пълнят с вода. Екопътеката "Трите смолянски езера" обикаля трите най-горни езера, намиращи се под връх Снежанка. До тях се стига след кв. Езерово на град Смолян нагоре по пътя за село Стойките. В дясно от пътя има табела, упътваща за нахождението на езерата. Пътя води до лифта движещ се от Смолянските езера до връх Снежанка. Малко преди това - в ляво от пътя е първото от трите езера, включени в екопътеката - Тревистото езеро.Няма опасност да се объркате дали това е точното място, където трябва да оставите колата и да се отправите по пътеката. Първото нещо, което ще Ви ориентира, това е аромата, който се носи от барбекютата на къмпингуващите, а даже може да случите и на чеверме със солидна компания около него и разбира се музика според настроението. На просторното масто там има параклис "Свети Дух", който понякога е отворен в почивните дни, а на църковният празник на храма, хората се събират на курбан.
 
Има достатъчно табели указващи посоката на движение на екопътеката, а в самото начало от информационна табела ще получите ценна информация за природната забележителност "Смолянските езера" с редките и защитени видове растения и животни. От информационните табели става ясно, че маршpута не е сложен и труден, а както сами ще се убедите всички, не е никак изморителен. Разглеждайки се наоколо, преди да поемете по пътеката ще Ви се поиска да се насладите на красотата на първото езеро - Тревистото, което е най-голямото от трите. Усеща се въздухът - чист, а дори и да се случат горещи дни, жегата там на високото не се усеща. В далечината сред трастиковите клони едвам се разпознават главите на рибарите.Любопитството какво го очаква човек нагоре по пътеката не го задържа много тук, тръгва пътьом отпийва от студената планинска водичка и съвсем след малко вижда второто езеро - Бистрото езеро. Неговите води може да не видите, ако сте отишли след летните жеги, в края на лятото, може да е почти пресъхнало.До него има беседка, обикновено заета от шумна компания. След нея заобикаляйки второто езеро започва по-стръмният горски участък. Още в началото на гората, може да се стъписате от стрелкови шум и шмугващи се зад дърветата маскирани лица.
 
В следващият момент вече ще Ви стане ясно, че става въпрос за пейнтболисти. Местото наистина е подходящо за целта. Подминавайки ги се изкачвате нагоре.Макар и стръмен, този участък е много приятен, защото се стъпва по боровата почва застлана с окапали борови иглички и се усеща мекотата под краката. Нагоре на по-стръмните места има направени парапети от дървени клони и мостчета, за улеснение на хората да се придържат и по-смело да се предвижват.Не след дълго изкачване, следвайки маркировката се стига и до третото езеро - Мътното. Нарича се така, защото водите му са доста мътни , на места дори черни. То е най-дълбокото - 4,5м и най-високото на 1500м. По самата екопътека се намират така наречените и обозначени с табели дървета - "Трона на Евридика" и "Лирата на Орфей". Трона на Евридика представлява няколко дървета, които в основата си образуват трон, а Лирата на Орфей - дърво, което от средата се разделя на три и наподобява лира. Тук няма да пропусните да си направите снимки. Срещат се и няколко огромни мравуняка, защитени с ограда.
 
На върха до езерото има места за сядане, където пленени от природата - величествените борове и нежният глас на птичките, ще си въздъхните приятно. Това, което ще накара някои от Вас да се възмутят е боклука оставен от туристите. Наистина няма поставени кошчета за тази цел там горе, но пък със сигурност на всеки би му останало място в раницата да си прибере отпадъка и го изхвъарли по-късно. Като се продължи вече надолу излизайки от гората се стига до пътя, който ще Ви отведе на изходната позиция. Маршрута е подходящ и за деца, което дава възможност на цялото семейство да си организират разходка в почивните дни. Човек ще се наслади на красотата на природата, ще се почувства зареден и жизнен. Веднъж обиколили това место, със сигурност ще Ви се преиска следващият път, освен да направите отново тази приятна обиколка, да отидете с компания и да разтворите софрите под дърветата. Ако на масите и беседките няма место, на поляната също ще се почувствате добре. Децата има къде да потичат, да поритат топка даже, а сигурно и Вие ще се изкушите да се поразкършите.  Е, остава само да Ви пожелаем весело прекарване и да очакваме да споделите впечатленията си.
 
още снимки вижте в галерията
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Родопски хайдути поведоха шествие за 3 март с пищови и гайди

03-03-2011

Родопски хайдути поведоха шествие за 3 март с пищови и гайди

Младото сдружение „Родопски хайдути” застана начело на тържествено шествие за 3 март, което предхождаше офи...

В село Кукувица

26-05-2009

В село Кукувица

Обикаляйки района на село Широка лъка се присещаме за село Кукувица. Спомням си, че преди време гледах реп...

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!