ЕП гласува допълнителни 69,6 млн. евро за справяне с миграцията

ЕП гласува допълнителни 69,6 млн. евро за справяне с миграцията
Три агенции за управление на миграционните потоци в ЕС и различни европейски фондове за мерки по отношение на миграцията ще получат допълнителни 69,6 милиона евро за увеличение на персонала и за други разходи за тази година след като Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия за промяна в бюджета за 2015 г. Парламентът призоваваше за увеличение на средствата след трагедиите в Средиземно море през април, които отнеха живота на около 1 200 мигранти.

Европейският парламент подкрепи промяната в бюджета с 592 гласа „за“, 75 „против“ и 41 въздържали се. В същото време Парламентът отбеляза, че дори това увеличение на бюджета може да не е достатъчно да посрещне реалните нужди в Средиземно море, като тук не се вземат предвид разходите, свързани с възможна бъдеща миграция от Украйна.

Увеличението на бюджетните задължения със 75,7 милиона евро и на плащанията със 69,6 милиона евро ще бъде финансирано предимно със средства, първоначално предвидени за Европейската навигационна спътникова система „Галилео“, които евродепутатите искат да бъдат възстановени обратно през 2016 г.

В резултат на одобрението на Парламента, Европейската агенция за управление на външните граници на ЕС Фронтекс ще получи 26,8 милиона евро (в бюджетни задължения и плащания), утроявайки средствата за операциите „Тритон“ и „Посейдон“.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европейската полицейска служба (Европол) ще увеличат персонала си, а двата основни източника на финансиране за справяне с миграцията ще получат допълнителни средства – фонд „Миграция и убежище“ ще може да поеме допълнителни задължения за 57 млн. евро и да направи допълнителни плащания за 45,6 млн. евро, а фонд „Вътрешна сигурност“ ще може да поеме допълнителни задължения за 5 млн. евро и да направи допълнителни плащания за 4 млн. евро.

 По информация на Българската редакция в ЕП
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре