ЕП избира нов председател, заместник-председатели и квестори

ЕП избира нов председател, заместник-председатели и квестори
Евродепутатите ще гласуват за нов председател на Европейския парламент за следващите две години и половина. Тайното гласуване ще бъде председателствано от досегашния председател на ЕП Мартин Шулц и ще се проведе във вторник от 10.00 часа българско време след триминутни презентации на всеки кандидат. Припомняме, че председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви през ноември м.г., че се оттегля от поста си поради желанието  да се върне в политиката на родната си Германия.
Досега са обявени седем официални кандидати от различни политически групи, които ще се борят за най-високата позиция в Европейския парламент. Нови кандидатури могат да се появят преди всяко от трите гласувания. Ако никой от кандидатите не спечели абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове по време на първите три гласувания, председателят ще бъде избран с обикновено мнозинство в четвъртия и последен тур, който ще се проведе между двамата кандидати, които са получили най-много гласове на третия тур.
До момента обявените кандидатури са:
Елеонора Форенза, Европейска обединена левица – Северна зелена левица (Италия);
Джийн Ламбърт, Зелените/Европейски свободен алианс (Обединено Кралство);
Джанни Питела, Прогресивен алианс на социалистите и демократите (Италия);
Лауренцио Ребега, „Европа на нациите и свободите“ (Румъния);
Хелга Стевенс, Европейски консерватори и реформисти (Белгия);
Антонио Таяни, Европейска народна партия (Италия);
Ги Верхофстад, АЛДЕ (Белгия).
Ще бъдат избрани и 14 заместник-председатели, 5 квестори, 22 комисии, което ще стане в сряда чрез тайно електронно гласуване, председателствано от новоизбрания председател.  Евродепутатите ще одобрят числения състав на 22-те постоянни комисии на Европейския парламент, а в четвъртък по обяд ще гласуват назначаването на членове на комисиите.
 
По информация на ЕП
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре