ЕП избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия

ЕП избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия
С 422 гласа „за“ Европейският парламент, чрез тайно гласуване, избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. 5-годишният мандат на новия председател на ЕК трябва да започне на 5 ноември тази година. При гласуването в Парламента Юнкер се нуждаеше от подкрепата на поне 376 членове на ЕП от общо 751.

422 бяха гласовете „за“, 250 „против“, 47 се въздържаха. Общият брой на подадените гласове беше 729, като 10 от тях бяха невалидни.

За първи път в историята на ЕС Европейският парламент избра, а не просто одобри председателя на Европейската комисия, предложен от Европейския съвет, следвайки последните промени в процедурните правила от Договора от Лисабон от декември 2009 година.

Като кандидат на партията, която спечели най-много места в Европейския парламент в резултат на изборите през май, на 27 юни бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер беше номиниран от Европейския съвет за поста председател на Европейската комисия с гласовете на 26-има от 28-ината държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС.

Предстои избраният вече председател на Европейската комисия да изпрати официални писма до държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС, с които да ги прикани да излъчат кандидати за членове на Европейската комисия.

Пресцентър на"Европа Директно" в Смолян  по информация на Европейския парламент
 
 

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре