Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Вторник, 15 Юли 2014 22:14

ЕП избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия

ЕП избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия
  снимка: ЕП
ЕП избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия снимка: ЕП
С 422 гласа „за“ Европейският парламент, чрез тайно гласуване, избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. 5-годишният мандат на новия председател на ЕК трябва да започне на 5 ноември тази година. При гласуването в Парламента Юнкер се нуждаеше от подкрепата на поне 376 членове на ЕП от общо 751.

422 бяха гласовете „за“, 250 „против“, 47 се въздържаха. Общият брой на подадените гласове беше 729, като 10 от тях бяха невалидни.

За първи път в историята на ЕС Европейският парламент избра, а не просто одобри председателя на Европейската комисия, предложен от Европейския съвет, следвайки последните промени в процедурните правила от Договора от Лисабон от декември 2009 година.

Като кандидат на партията, която спечели най-много места в Европейския парламент в резултат на изборите през май, на 27 юни бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер беше номиниран от Европейския съвет за поста председател на Европейската комисия с гласовете на 26-има от 28-ината държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС.

Предстои избраният вече председател на Европейската комисия да изпрати официални писма до държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС, с които да ги прикани да излъчат кандидати за членове на Европейската комисия.

Пресцентър на"Европа Директно" в Смолян  по информация на Европейския парламент
 
 

 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!