ЕП отбеляза Международния ден на жената при откриването на пленарната сесия

ЕП отбеляза Международния ден на жената при откриването на пленарната сесия

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, председателят на ЕП Давид Сасоли и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отдават почит на жените на първа линия в кризата с COVID-19.

Непосредствено преди откриването на сесията в понеделник, Парламентът отбеляза Международния ден на жената през 2021 г., като се съсредоточи върху овластяването и лидерството на жените по време на пандемията от COVID-19.

Във встъпителната си реч председателят на ЕП Давид Сасоли заяви: „Пандемията рискува да унищожи десетилетни постижения, постигнати в борбата на европейските жени за правото на труд, споделяне на работата по полагане на грижи, автономност, уважение и правото на личен избор.“ Що се отнася до разликата в заплащането между жените и мъжете, той добави: „Жените в Европа печелят средно с 14,1 % по-малко от мъжете. Това е недопустимо. Предложението на Комисията за задължителни мерки за прозрачност на заплащането ще бъде от основно значение за нашата работа.“ В заключение председателят Сасоли призова всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция, и ЕС да превърне в престъпление в цяла Европа насилието срещу жените.

В предварително записано видео-послание министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн подчерта, че COVID-19 е задълбочил структурните неравенства между жените и мъжете. „Само чрез пълно и значимо включване на жените в ръководни позиции на всички равнища можем да гарантираме, че нашите отговори на пандемията отговарят на нуждите на всички“, заяви тя. „С поглед към предстоящата година всички знаем, че тя ще бъде трудна. Ние, в качеството си на лидери, ще бъдем подложени на изпитание, но трябва да се противопоставим на фалшивите обещания за протекционизъм и национализъм при възстановяването ни от COVID-19. Трябва също така да положим повече усилия, за да подкрепим ръководените от жени предприятия, за да станат те част от възстановяването и да могат по-лесно да се възползват от ползите на търговията“.

В своето предварително записано видео-послание първата жена вицепрезидент на САЩ Камала Харис, се фокусира върху многобройните предизвикателства, пред които са изправени жените по време на кризата. „Трябва да гарантираме безопасността на жените у дома и във всяка общност. Трябва да се отнасяме към тях с достойнство на работното място и да създадем необходимите структури, за да могат те да се грижат за семействата си и да имат високи постижения в работата си. И накрая, от съществено значение за свободните и справедливи демокрации е да дадем на жените равен глас при вземането на решения. Това не е просто акт на добра воля; това е проява на сила. Ако изградим свят, който работи за жените, нашите нации ще бъдат по-безопасни, по-силни и по-проспериращи.“

Камала Харис коментира и бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ: „Председателят Джо Байдън и аз очакваме с нетърпение да работим с членовете на Европейския парламент за укрепване на трансатлантическия съюз.“ Отчитайки многобройните кризи, пред които е изправен светът, тя добави: „От съществено значение е да работим заедно за утвърждаването на тези принципи, които укрепват демокрациите: отчетност и прозрачност, върховенство на закона и права на човека. Нека не пренебрегваме възможностите пред нас за постигането на тези цели.“

Честването приключи с изказване на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в пленарната зала: „Твърде много жени в Европа не разполагат с основната възможност да работят и да изкарват прехраната си. Днес равнището на заетост при жените е 67 %, а при мъжете - 78 %. Това е просто неприемливо. Миналата седмица определихме нова цел за Европа: трябва да намалим наполовина разликата в заетостта между половете и до края на настоящото десетилетие 78 % от всички европейци трябва да имат работа. Няма да е лесно, но ще направим всичко по силите ни, за да постигнем тази цел“, заяви тя. „Комисията заложи изискване всички държави членки да поставят жените в центъра на своите планове за възстановяване след COVID-19. Ще бъде истинско възстановяване, само ако тези планове са за всички“, заключи тя.

Европейски парламентБюро за връзка в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре