Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Сряда, 20 Януари 2016

Евродепутатите искат да намалят допустимия процент захар в бебешките храни

Публикувана от
Евродепутатите искат да намалят допустимия процент захар в бебешките храни
   
Предложение за правила на ЕС, които биха позволили бебешките храни да продължат да съдържат до три пъти повече захар от препоръчаното от Световната здравна организация, беше блокирано от Европейския парламент на 20 януари т.г., тъй като не защитават пеленачетата и малките деца от затлъстяване. Вместо това, евродепутатите настояват за намаляване на съдържанието на захар до препоръчаните от СЗО стойности.
„Днешният вот е важна стъпка за осигуряване на правила на ЕС за бебешките храни, за които здравето да е първостепенен приоритет. Предложението на Комисията щеше да разреши бебешките храни да съдържат значително по-високи нива на захар от препоръчаните от Световната здравна организация. Въвеждането на такива високи нива на захар в храните, особено в толкова ранна възраст, щеше да допринесе за повишаване на равнищата на детско затлъстяване и би могло да се отрази на развиващите се вкусови предпочитания при децата. Особено за кърмачета и малки деца добавената захар трябва да бъде сведена до минимум“, каза Кийт Тейлър (Зелените, Великобритания), който беше изготвил възражението.
Евродепутатите считат, че предложението на Комисията „противоречат на всички здравни съвети, отправени от Световната здравна организация (СЗО) и от научните комитети в държавите членки, които препоръчват значителни намаления в общата консумация на захар...“.
Световната здравна организация препоръчва ограничаване консумацията на захар до по-малко от 10% от общата енергийна стойност. Въпреки това, предложението на Европейската комисия продължава да позволява 30% от енергията в бебешките храни да се осигуряват от захар (7,5 g захар/100kcal са равни на 30 kcal от захар в 100 kcal енергия).
„Като има предвид, че в момента лошият режим на хранене е основната причина за заболяване и смъртност в световен мащаб — по-голяма от тютюна, алкохола и липсата на физическа активност, взети заедно“, „максимално позволеното ниво на захар следва да бъде значително понижено, в съответствие с препоръките на СЗО“, казват още евродепутатите.
Евродепутатите са на мнение също така, че от предпазливост нови технологии като ГМО и нанотехнологиите, чиито дългосрочни рискове не са все още известни, трябва да бъдат забранени за тези храни.
Евродепутатите смятат, че етикетирането и пускането на пазара на преработени бебешки храни следва да се изяснява, че тези продукти не са подходящи за използване от деца на възраст под 6 месеца и не следва да са в ущърб на препоръката за храненето на бебетата изключително с майчино мляко през първите шест месеца.
Възражението беше прието с 393 гласа „за“, 305 „против“ и 12 „въздържал се“, с което законодателното предложение беше върнато за преразглеждане.
Предложеният акт се отнася конкретно за преработените храни на зърнена основа и бебешките храни за кърмачета и малки деца и се отнася за член 11 на Регламент (ЕС) No 609/2013, който дава на Европейската комисия правомощието да приема делегирани актове, очертаващи конкретните изисквания относно съдържанието и информацията на храните, попадащи в неговия обхват.
Българска Пресслужба в Европейския парламент
 
Прочетена 1620 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!