Евродепутатите призовават Комисията да действа незабавно по отношение на върховенството на закона

Евродепутатите призовават Комисията да действа незабавно  по отношение на върховенството на закона
След решението на Съда на ЕС относно механизма за условност свързана с върховенството на закона, членовете на ЕП изискват от Комисията да го приложи  и да защити ценностите на ЕС.

"Върховенството на закона е наше богатство", заяви Клеман Бон от името на Френското председателство на Съвета на ЕС. Той приветства "необходимата правна яснота",  дадена от Съда, и заяви, че сега Френското председателство очаква Комисията да я приложи. Председателството се ангажира да мобилизира всички инструменти за защита на върховенството на закона, подчерта той.

Комисарят по бюджета Йоханес Хан заяви, че решението на Съда сега се анализира от Комисията, която бързо ще финализира насоките си за прилагане на регламента. Той подчерта, че механизмът е едно от средствата в инструментариума на ЕС за защита на върховенството на закона и че е от ключово значение да се изберат правилните инструменти за справяне с конкретни проблеми. Той увери членовете на Европейския парламент, че Комисията следи ситуацията в държавите членки, за да установи евентуални нарушения на принципите на правовата държава, и посочи, че вече е изпратила неофициални писма до две държави членки. Като се позова на изявлението на председателя Урсула фон дер Лайен, той заяви, че когато условията на регламента бъдат изпълнени, Комисията ще действа решително.

Евродепутатите подчертаха, че решението на Съда на ЕС потвърждава позицията на Парламента, че средствата на ЕС не трябва да отиват при правителства, които нарушават ценностите на ЕС. Мнозина заявиха, че им е омръзнало да слушат бюрократични оправдания, докато някои държави членки биват превземани от тирани, с деградиращи съдебни системи, ограничена свобода на печата и ограничени права на малцинствата. Те припомниха, че ролята на Комисията е да пази договорите на ЕС и да защитава основополагащите ценности, с които са се обвързали всички страни от ЕС.

 

Бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре