Хаджичоневият род събра 60 наследници

Хаджигенчови|||| Хаджигенчови|||| ||||
Четвъртата родова среща на Хаджичоневия род от Устово събра 60 наследници, някои дошли от Америка. По християнска традиция най-напред бе отслужена панихида за починалите 100 наследници от разклоненията на тримата сина Щоно, Никола и Вранчо на родоначалниците на рода Щуда и Хаджи Чоньо. След това бе отслужен и водосвет за живите 211 наследници на рода, пръснати по цяла България и в чужбина. За ритуалите бе избран храм „Свети Николай Чудотворец”, който родът го смята за свое духовно убежище – преди и сега. Предстоятелят на храма отец Васил Маджаров поздрави  присъстващите с пожелание усърдно да продължават благородното дело на своите родоначалниците, да работят в полза на добрите бъднини на родния Родопски край и на майка България. Завърши с думите: „Бъдете благословени от Бога!” и поръси всички със светена вода.
Родовата среща се проведе на 24 май – най-българския празник, което естествено съчета вълненията на патриотизъм и просветен плам. Бащата на рода Хаджи Чоньо  е известен  за времето си общественик, борец за църковна независимост и българска просвета, бил е кмет на Устово по време на Възраждането. След него в родопската история остават  наследници с изявени просветни, книжовни и обществени дела, най-известен от които е Николай Вранчев. В негова памет в навечерието на родовата среща бе организирана вечер от читалище „Кирил Маджаров”.
Участниците в Четвъртата родова среща на Хаджичоневия род се поклониха пред барелефа  на своя родоначалник и поднесоха венец от живи цветя.  Слово  произнесе председателят на родовия съвет Стойчо Хаджичонев, който почти просълзен от умиление благодари на всички, че са дошли при родовия корен и зарече на младите никога да не прекъсват тази традиция.
По-късно на родовия обяд в ресторант „Медея” роднините бяха поздравени от бившата учителка Златка Жайгарова. Прочетени бяха посланията от името на възрастните, написано от  Донка Хронева, и от името на децата, написано от Екатерина Хаджичонева.
 
Няма по-хубаво от това родът да се помни, младите да се запознават, а възрастните да се връщат към спомените си, както става на родовите срещи, каза председателят на родоизследователите в Смолян Васил Капушев. От името на клуб „Бащино огнище” той поздрави всички родственици от Хаджичоневия род и ми пожела здраве, да съхраняват все ката живи българските традиции.
Всички участници в родовата среща получиха посланията за бъдното и бяха закичени със здравец и специално изработен за срещата стикер с лика на родоначалниците Щуда и Хаджи Чоньо.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Така живеем в Родопите

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...

Родопски хайдути поведоха шествие за 3 март с пищови и гайди

03-03-2011

Родопски хайдути поведоха шествие за 3 март с пищови и гайди

Младото сдружение „Родопски хайдути” застана начело на тържествено шествие за 3 март, което предхождаше офи...

Над 2 хиляди души празнуват в Левочево

18-07-2010

Над 2 хиляди души празнуват в Левочево

Над 2 хиляди души събра смолянското село Левочево за традиционния си празник в навечерието на Илинден. Въпрек...