Вторник, 01 Март 2011

Баба Марта в Родопите

Публикувана от
Баба Марта
Баба Марта Смолян днес!
Баба Марта Баба Марта Смолян днес!
Един от най-разпространените първомартенски обичаи в Родопите е т.нар. „мартене”. И до ден днешен той се среща в някои села, каза  уредничката в Смолянския исторически музей Тина Белегова. По думите й този обичай се прави рано сутринта на 1 март, за да се прогонат лошотиите и да се даде път на пролетта и добротата.„Рано сутринта най-възрастната жена върху тикла слага сено и го запалва, но да не гори с пламък, а само с пушек. Така обикаля къщата и домакинството и нарича, за да прогони всичко лошо. Другото, което  все още продължава предимно в селата е традиционното палене на огън в двора и прескачането му,свързано с очистването и посрещането на пролетта.
На 1 март е абсолютно забранено да се пипат ножици, игли и конци. Народът вярва, че ако работим с тези  предмети през годината ще ни хапят змии и гущери и ще се сблъскваме с какви ли не лошотии, каза още Белегова. „Всяка домакина рано сутринта трябва да преметне червени конци или домашно тъкани червени халища на двора пак против болести, да се очисти домакинството и къщата, за да се посрещне пролетта на чисто. Като види баба Марта червения цвят, тя се засмява и оттук насетне времето е още по-добро и слънчево. Според традицията баба Марта не обича да среща стари, сърдити и нацупени хора. Обича младите, жизнерадостните и усмихнати. Затова и ние трябва да сме такива, за да се усмихне Баба Марта”, каза още Белегова.
Освен всичко това на първи март не бива да перете и чистите, а също и да слагате на трапезата стари опушени съдове, за да няма болести по растенията. Според традицията мартеницата се приготвя предната вечер от  най-възрастната жена в семейството.  Стопанката обаче трябва да е чиста, за да не се загуби магическата сила на мартениците. Рано сутринта  с тях се закичват близките. Непременно се приготвят мартеници и за животните в обора, за да са здрави и да се плодят през годината.  „Традиционната родопска мартеница е изработена от червена и бяла вълна. В самото начало мартеницата се изработвала от непредена или полупредена червена вълна, в последствие се добавя и бялата вълна, после памучни конци и други материали в съвремието. Мартеницата се подарява за здраве и благополучие през годината”, заключи Белегова.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

В търсене на мумията

06-06-2009

В търсене на мумията

Днес ще издирваме мумията, но няма да пътуваме към Египет. Поемаме по-наблизо, към златоградското село Кушла. ...

05-04-2009

На риболов в Смилян

Хубавото време през почивните дни извади смолянчани сред природата. Десетки използваха слънчевия неделен ...

3-ти март в Смолян

03-03-2011

3-ти март в Смолян

Всяка година Смолян отбелязва националния празник на България - 3 март. На тази дата през 1878 г. е подписан Сан...