Вторник, 01 Март 2011 13:34

Баба Марта в Родопите

Баба Марта
Баба Марта Баба Марта Смолян днес!
Един от най-разпространените първомартенски обичаи в Родопите е т.нар. „мартене”. И до ден днешен той се среща в някои села, каза  уредничката в Смолянския исторически музей Тина Белегова. По думите й този обичай се прави рано сутринта на 1 март, за да се прогонат лошотиите и да се даде път на пролетта и добротата.„Рано сутринта най-възрастната жена върху тикла слага сено и го запалва, но да не гори с пламък, а само с пушек. Така обикаля къщата и домакинството и нарича, за да прогони всичко лошо. Другото, което  все още продължава предимно в селата е традиционното палене на огън в двора и прескачането му,свързано с очистването и посрещането на пролетта.
На 1 март е абсолютно забранено да се пипат ножици, игли и конци. Народът вярва, че ако работим с тези  предмети през годината ще ни хапят змии и гущери и ще се сблъскваме с какви ли не лошотии, каза още Белегова. „Всяка домакина рано сутринта трябва да преметне червени конци или домашно тъкани червени халища на двора пак против болести, да се очисти домакинството и къщата, за да се посрещне пролетта на чисто. Като види баба Марта червения цвят, тя се засмява и оттук насетне времето е още по-добро и слънчево. Според традицията баба Марта не обича да среща стари, сърдити и нацупени хора. Обича младите, жизнерадостните и усмихнати. Затова и ние трябва да сме такива, за да се усмихне Баба Марта”, каза още Белегова.
Освен всичко това на първи март не бива да перете и чистите, а също и да слагате на трапезата стари опушени съдове, за да няма болести по растенията. Според традицията мартеницата се приготвя предната вечер от  най-възрастната жена в семейството.  Стопанката обаче трябва да е чиста, за да не се загуби магическата сила на мартениците. Рано сутринта  с тях се закичват близките. Непременно се приготвят мартеници и за животните в обора, за да са здрави и да се плодят през годината.  „Традиционната родопска мартеница е изработена от червена и бяла вълна. В самото начало мартеницата се изработвала от непредена или полупредена червена вълна, в последствие се добавя и бялата вълна, после памучни конци и други материали в съвремието. Мартеницата се подарява за здраве и благополучие през годината”, заключи Белегова.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Баба Марта в Родопите

01-03-2011

Баба Марта в Родопите

Един от най-разпространените първомартенски обичаи в Родопите е т.нар. „мартене”. И до ден днешен той с...

Хаджичоневият род събра 60 наследници

25-05-2012

Хаджичоневият род събра 60 наследници

Четвъртата родова среща на Хаджичоневия род от Устово събра 60 наследници, някои дошли от Америка. По християн...

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите

02-09-2013

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки…

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите, в рамките на три поредни д...