Menu

Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Петък, 13 Септември 2013 19:53

Информационната кампания относно забавяне на плащанията по програми на Европейския съюз

Публикувана от Прочетена 2691 пъти
Какво представлява информационната кампания относно забавяне на плащанията?
Информационната кампания относно забавяне на плащанията е паневропейска информационна кампания, финансирана от Генерална дирекция „Предприятия и промишленост“ на Европейската комисия. Състои се от поредица семинари в държавите-членки на Европейския съюз, на които ще се акцентира върху нанесените щети върху предприятията в резултат на забавяне на плащанията и ще се разяснят нововъведените методи за борба с проблема.

Защо се провежда кампанията?
Всяка година в цяла Европа хиляди малки и средни предприятия (МСП) фалират, докато чакат да им бъдат платени фактурите. И все още забавянето на плащанията често се възприема от много фирми като напълно приемливо. Време е да се сложи край на тази вредна практика.

Целта на информационната кампания е да привлече вниманието на държавните органи, предприятията, представителите на съдебната власт и други заинтересовани страни върху проблема с забавянето на плащанията. Тя цели да подобри отношението на държавните власти и частния бизнес към плащането на фактури навреме и да предостави на фирмите информация относно нововъведените мерки за насърчаване на навременните плащания.

Забавянето на плащанията проблем ли е в България?
Да. Според последните финансови резултати от Индекса на европейските разплащания за 2013г. 7% от общия оборот ще бъде загубен в България през 2013 г. поради забавяне на плащанията. Средната продължителност на плащанията през същата година е 38 дни за сделки между фирми от частния сектор и 52 дни за сделки между държавни органи и предприятия.

Кои са новите мерки, които са въведени?
С цел, защита на фирмите в Европа, по-конкретно на малките и средни предприятия, срещу забавяне на плащанията ЕС прие на 16 февруари 2011 г. нова директива (указание към държавите-членки за въвеждането й в националното законодателство), известна като Директива относно забавяне на плащанията.

Директивата е част от Small Business Act, SBA - широкообхватен набор от мерки, създаден за улесняване на дейността на предприятията в Европа. Тя трябва да се транспонира в националното законодателство на държавите-членки до 16 март 2013 г.

Директивата цели подобряване на практиките на плащане при търговските сделки между предприятията, както и между предприятия и държавни органи. Основните разпоредби включват задаване на максимален период за получаване на плащанията за стоки и услуги, опростяване на процедурите за изискване на забавени плащания и установяване на санкции за забавяне на плащанията.

Според разпоредбите на директивата, длъжниците ще се принуждават да плащат лихва и да възстановяват на техните кредитори всички допълнителни разходи по събирането, ако не заплащат стоките и услугите навреме (30 дни за държавни органи и 60 дни за предприятия).

Къде мога да науча повече за забавянето на плащанията и въведените мерки за борба с тях?
Като част от Информационната кампания относно забавяне на плащанията ще се проведе информационен семинар в София на 24 октомври 2013 г., в Интер Експо Център, бул. “Цариградско шосе” 147, София 1784, България, 13:00 – 17:45.

Как да посетя семинара в България?
За да посетите това събитие, попълнете онлайн формуляра за регистрация на адрес

http://bit.ly/late-payment-bulgaria
За допълнителна информация, моля обърнете се към Мира Гатева на имейл адрес
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Имайте предвид, че участието в събитието е безплатно.
За допълнителна информация може да посетите и
ec.europa.eu/enterprise/late-payment-campaign

Източник:Представителство на Европейската комисия в България
 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!