Петък, 05 Юли 2013 19:02

Китайци квасиха кисело мляко в Момчиловци

Китайци квасиха кисело мляко в Момчиловци
Китайци квасиха кисело мляко в Момчиловци Китайци квасиха кисело мляко в Момчиловци снимки: Смолян днес!
25-ма китайци бяха на двудневно посещение в Момчиловци. Част от тях са представители на компания „Брайт”, която от 2009 година произвежда кисело мляко с марката „Момчиловци”. Останалите са печеливши в специална игра, която организирала компанията в Китай. Сред победителите е и бебе, което също гостува в родопското село. „Това е едно добро хрумване от тяхна страна. Освен че си рекламират продукта, който произвеждат, така правят и една реклама на нашето село, а и на цяла България”, каза кметът на Момчиловци Мария Никова.
Делегацията пристигнала вчера и била посрещната в ритуалната зала на кметството от Никова. Китайците я зарадвали с оригинален сувенир – змия, изработена от чисто злато. От своя страна кметицата подарила на всеки по един малък тюмбелек, за да не губят посоката по пътя си към Момчиловци.
Снощи бе организирана родопска вечер за гостите, по време на която домакините им представили родопския фолклор и традиции.
Преди това посетили фермата на семейство Тодор и Радка Черненкови. „След като видяха зелените ливади, пълни с всякакви билки, в които пасат животните, гости разбраха защо нашето кисело мляко е по-различно и толкова вкусно”, отбеляза кметицата Мария Никова. Китайците били почерпени с натурално кисело мляко и сирене с различни подправки.
Днешният ден също беше изпълнен с разнообразни и интересни мероприятия, които потопиха гостите от Китай в старите родопски традиции. За начало бе организирана среща с дълголетниците от Момчиловци. След това домакините им демонстрираха как се приготвят стари родопски ястия, сред които момчиловски пататник и ошмар, който се приготвя по стара позабравена рецепта от масло, царевично брашно, сирене и кашкавал.
На гостите им бе показано как се заквасва киселото мляко. Бяха подготвени и подвижни ателиета за работа с вълна. „Искахме гостите ни да видят, че овцевъдството не е свързано само с производството на мляко и сирене, а и с приложното изкуство, затова имаха възможност сами да направят произведения от вълна, чрез техниката плъст”, посочи Никова.
Китайците разгледаха и музея в Момчиловци, чийто експозиция разказва за бита и традициите на хората от селото. Тук те бяха посрещнати от библиотекаря Васка Мавродиева и екскурзовода Албена Пеева.
Кметицата Мария Никова разлюля ствола с чановете, на входа на музея, за да демонстрира на гостите как е звучала планината в миналото.
Китайската делегация ще си тръгне с много емоции, заредени с енергията на селото, на планината, на звездното небе над Момчиловци. Ще занесат в далечната си страна спомените от преживяното в България и в Родопите, ще разказват на близки и приятели и ще разнасят славата на традициите, бита, фолклора и дори уникалната кухня в Момчиловци и в Родопите. А от това по-добра реклама едва ли може да има!
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

08-08-2010

Възстановка разплака присъстващите на честването на Илинденско-…

Всяка година в началото на август комитското село Славейно, което е център на борбите в родопския край, съби...

Празник на община Борино

16-03-2009

Празник на община Борино

Типичен пример за симбиозата на културите в Борино е почитаният както от християните, така и от мюсюлманите...

Звън на кукерски чанове прогони злото от Орехово

08-02-2010

Звън на кукерски чанове прогони злото от Орехово

Кукери наричаха за здраве и берекет на местни заговезни в чепеларското село Орехово.  Звън на тюмбелеци ог...