Неделя, 22 Ноември 2009

Златоград празнува освобождението си

Публикувана от
Празник на Златоград
Празник на Златоград Смолян днес!
Празник на Златоград Празник на Златоград Смолян днес!
97 години от освобождението си отпразнува Златоград на 21 и 22 ноември т. г. Официалният празник на града тази година започна с балкански песни и музика „На Балканска скара в Златоград". Старият град се изпълни с аромата и колорита на българската, сръбската и гръцката кухня и балкански музикален и танцов фолклор. Златоградчани и гостите на града похапнаха от традиционната скара и се насладиха на хубавите песни и хора. Фолклорна програма представи и местното читалище „Просвета”. По тесните улички на ареалния комплекс се разхождаха стотици хора, станали съпричастни на празника на града на Дельо войвода. Дюкянчетата и малките магазинчета в стария град оживяха.
praznik_zlatograd_004 
На тържествената сесия Общински съвет - Златоград удостои със званието „Почетен гражданин"  90-годишният отец Атанас Аролски и известният актьор Виктор Калев. „Отчето 50 години служи в Златоград и е симвъл на толерантност и добродетели. Известният на всички Виктор Калев пък е живата реклама на родния си град. Неговият талант да се превъплащава и майсторски хумор грабва сърцата на българите и  това го прави един от най-обичаните и популярни актьори в страната ни, който не е забравил корените си”, коментираха от общината. За първи път златоградчанинът игра на родна сцена и пресъздаде образите на над 30 персонажи
praznik_zlatograd_009 praznik_zlatograd_010
Признателни родопчани и институции поднесоха венци и цветя на лобното място на Делю хайдутин и окичиха паметника му в центъра на града. 21 ноември е денят, в който Златоград празнува своето освобождение. Датата,  на която е било осветено първото българско знаме в Златоград. Точното тогава, в далечната 1912 г., временната  управа на свое специално заседание решава този ден да се празнува, съобщи Пламен Чингаров - председател на Общинския съвет.
В Протокол  № 5 от 13 ноември 1912 г. от тогава се казва: "В днешното си заседание тричленната комисия остана много доволна от извършеното велико за Даръдере събитие - осветяването на първото българско трицветно знаме, и реши за  бъдното поколение и за вечен спомен от освобождението от 5-вековното робство да назначи нарочен ден, който всяка година да се празнува от всички даръдерци като местен народен празник”. 21 ноември е ден, свъзран със стремежа на всички златоградчани да работят и мислят свободолюбиво,  базирайки се на историческите традиции и екипното начало. Празникът на Златоград е завещание към  местните власти - да надграждат направеното и да пазят традициите, за да бъде градът привлекателен  и за младите хора и за тези с повече житейски опит.
 
още снимки от празника вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

26-05-2015

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

„Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато“, казал римски владетел, преди да н...

Ден на народните будители

02-11-2010

Ден на народните будители

Денят на народните будители – 1 ноември, се чества тържествено всяка година в Смолян. В трите квартала на ...

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

04-09-2010

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

Празникът на град Неделино се сля с традиционния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с меж...