Неделя, 12 Юни 2011

Крепост Букелон - село Маточина

Публикувана от
Крепост Букелон - село Маточина
Крепост Букелон - село Маточина снимка: Смолян днес!
Крепост Букелон - село Маточина|||| Крепост Букелон - село Маточина|||| снимка: Смолян днес!||||
Следващата стъпка от културно-познавателния туризъм ни отвежда в село Маточина. След обиколката на района на село Мезек, където се запознахме с ценните исторически обекти - Средновековна крепост Неутзикон и Тракийска куполна гробница, обиколката ни продължава  още на изток до село Маточина. Тук ще се обогатим с опознаването на крепостта Букелон и скалната църква в района. 
 
Село Маточина се намира в непосредствена близост от българо-турската граница, на 38 километра източно от Свиленгард. Преминава се през селата   Райкова могила, Щит и Сладун. Района е обезлюден, околностите пусти, атмосферата подтискаща. За да стигнем до Маточина прекосихме няколко кльона, през които преди години се е преминавало след стриктни проверки, а сега вратите стояха широко разтворени.
 
Раждясалите телени заграждения и празните наблюдателни вишки обясняваха масовото изселване на хората от символичния затвор, в който са живели. Преминахме през Маточина без да срещнем жив човек. Крепостта се виждаше на отсрещния хълм.  До крепост Букелон се стига след 850 метра по черен път след края на селото. При посещенията на подобни туристически обекти предимство имат високопроходимите автомобили и обяснимо защо.
 
Останките от крепостта се издигат на стръмен хълм. Най-добре е запазена защитната кула и част от крепостната стена. Букелон е късноантична и средновековна крепост. Край нея през 1205 година войската на цар Калоян разбива кръстоносците и пленява император Балдуин.  Крепостта е използвана и престроявана през вековете.

още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

11-06-2009

Риболов и отдих край Рудозем

Ако в горещите дни ви се иска да се скриете на прохладно местенце и да разпуснете разходете се към Рудозем. ...

Септемврийски културни празници в Златоград

10-10-2009

Септемврийски културни празници в Златоград

И тази година през месец септември, в Златоград бяха отбелязани дните, посветени на легендарния Делю войвод...

Сирни заговезни - "Пустове" в Райково

01-03-2009

Сирни заговезни - "Пустове" в Райково

За 18-и пореден път от възстановяване честването на народния обичай "Пустове" на 1 март райковското чи...

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!