Вторник, 02 Ноември 2010

Ден на народните будители

Публикувана от
Ден на народните будители
Ден на народните будители Смолян днес!
Ден на народните будители Ден на народните будители Смолян днес!
Денят на народните будители – 1 ноември, се чества тържествено всяка година в Смолян. В трите квартала на града се провеждат тържества, като винаги започват от  площад „Възраждане” в Устово, където в Алеята на възрожденците звучат слова на благодарност към духовните ни предци. Образите на родопските будители  се окичват с цветя от признателните родопчани. Барелеф на народния учител Кирко Хаджихристев бе открит на входа на читалище „Кирил Маджаров” в Устово тази година.
den_na_narodnite_buditeli_2010_006 den_na_narodnite_buditeli_2010_007
На тазгодишния празник пред читалище „Орфееви гори” беше открита чешма – дар от наследниците на именития райковец Анастас Куцоглу, известен филантроп, останал в паметта на родопчани като щедър дарител. Заедно с това звучаха песни, стихове и маршове, посветени на Българското Възраждане, на вчерашните и днешните будители на нацията.
den_na_narodnite_buditeli_2010_012 den_na_narodnite_buditeli_2010_022
На площад „България” в центъра на Смолян бяха издигнати знамето на Република България, знамето на ЕС и знамето на Смолян. Пред учениците, учителите и гражданите кметът на община Смолян Дора Янкова каза: „Чест е за нас, че във вечния календар на България има такъв празник. Той е венцеслов за нашите духовни предтечи. Той е част от нашата национална гордост, част от биографията на „Държавата на духа”.
den_na_narodnite_buditeli_2010_035 den_na_narodnite_buditeli_2010_036
На тържеството присъства и академик Антон Дончев – почетен гражданин на Смолян. В своето слово той се обърна към младите хора с призив да бранят хубавото, стойностното, доброто, завещано ни от най-умните мъже и жени на България. Да изковат своята златна част от трансмисията, която води държавата напред. Да помнят народните будители, защото не рядко то им е струвало живота.
още снимки от проявите по повод Деня на народните будители вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...