Няма празен чек за Турция, казват евродепутатите

Няма празен чек за Турция, казват евродепутатите
В четвъртък сутрин евродепутатите обсъдиха с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и с нидерландския министър на имиграцията Клаас Дейкхов изпълнението на миграционното споразумение между ЕС и Турция, неговите правни аспекти и демократичен контрол. Те подчертаха, че не може да има пазарлък с критериите за либерализиране на визовия режим.
Някои групи подчертаха необходимостта от споразумението, както и че до него се стигна поради неспособността на държавите членки на ЕС да поемат отговорност за бежанската криза и да действат. Други бяха по-критични и обвиниха ЕС, че се опитва да „аутсорсне“ своите проблеми и изразиха опасения относно положението на бежанците, нарушенията на основни права и липсата на свобода на медиите в Турция.
Много също така поставиха под въпрос правната основа на споразумението и дали то отговаря на международното право и по-специално Женевската конвенция и Хартата на основните права на ЕС. Някои заплашиха да изпратят споразумението на Съда на Европейския съюз.
Информационно бюро на Европейския парламент  в България
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре