Обявен е фотоконкурс „30 години знаме на ЕС“

Обявен е фотоконкурс „30 години знаме на ЕС“
През 2015 г. отбелязваме 30-годишния юбилей на знамето на Европейския съюз. По този повод Представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент в България организират онлайн фотоконкурс с награди. Целта на конкурса е да покаже със снимки ролята на ЕС в живота ни, мястото, което неговият най-разпознаваем символ заема в пространството около нас, както и как той се вписва в българската среда. Крайният срок за участие е 30 септември 2015 г.

Одобрен през 1985 г. като официална емблема на Европейския съюз, който по това време все още се нарича Европейска общност, синият флаг с 12-те звезди се превръща в символ на европейското единство и идентичност. След присъединяването на страната ни към ЕС знамето навлезе и в нашето ежедневие – виждаме го върху документи, сгради на институции, а даже и в графити, стикери и други всевъзможни форми на уличното изкуство.

Организаторите си запазват правото да подберат колекция от снимки (финална селекция), която да публикуват като албум на Facebook страниците си в края на играта през септември 2015 г. Снимките от финалната селекция ще бъдат оценявани от вътрешно жури в двете институции по оригиналност и качество на изпълнението, а авторите на десетте най-интересни кадри ще получат награди и от двете институции – USB стикове, тениски, знамена и много други.

Всеки може да се включи, пращайки своя снимка на знамето на ЕС до 30 септември 2015 г. с хаштаг #EUflag30 във Facebook, Twitter или Instagram или като лично съобщение, пост на страницата, с таг или като коментар под пост на профилите на двете институции във Facebook и Twitter:

https://www.facebook.com/ECinbulgaria
https://www.facebook.com/epiosofia

Twitter: @ECinBulgaria; @EP_Bulgaria

В Instagram участието е само с хаштаг.

Условия на конкурса

Всеки може да участва с колкото пожелае снимки до 30 септември 2015 г.
 Организаторите на конкурса ще допускат за участие снимки, на които има хора, като приемат, че лицата са дали съгласието си да бъдат заснети. При попадането на снимки на малолетни лица във финалната селекция (албума във Фейсбук), от авторите им ще се иска да изпратят писмено потвърждение във Фейсбук на организаторите, че имат съгласието на родителите децата им да бъдат заснети. В противен случай снимките ще бъдат свалени от финалната селекция.
Организаторите на конкурса си запазват правото свободно да копират, разпространяват, представят публично или да използват по друг начин снимките с некомерсиални цели.
Организаторите на конкурса си запазват правото да изберат 10 снимки по своя преценка, които отговарят на техните представи за „оригиналност“ и „качество на изпълнението“, без да претендират за професионални знания в областта на фотографията. Организаторите няма да се ръководят от броя „харесвания“, който дадена снимка е получила след участието си в албума с финалната селекция, но биха могли да наградят фаворита на публиката.
Няма да се допускат във финалната селекция снимки, на които се вижда директно оскверняване на знамето на Европейския съюз, продуктово позициониране от всякакъв тип, цигари или тютюневи и конкретни лекарствени продукти. Организаторите си запазват правото да скрият тези снимки от страниците си във Фейсбук, ако те са видими и за други потребители.
Съгласно чл. 24, ал. 1, т. 7 ЗАПСП (свободата на панорамата) не е проблем на снимките да фигурират „произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство“, т. е. сгради, забележителности и т. н.

Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре