Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.

Отлагането на дългосрочния инвестиционен план на ЕС би навредило на гражданите и на предприятията

Отлагането на дългосрочния инвестиционен план на ЕС би навредило на гражданите и на предприятията

В приета резолюция ЕП предупреждава, че съществува „явен риск“ преговорите със Съвета относно инвестиционния план на ЕС за 2021-2027 г. да не могат да приключат успешно навреме. В текста, приет с 426 гласа „за“, 163 гласа „против“ и 67 „въздържал се“, евродепутатите:

·         потвърждават приетата през ноември 2018 г. позиция на предишния Парламент относно следващата многогодишна финансова рамка (МФР).;

·         адаптират позицията на Парламента с цел по-голяма защита на климата, като подчертават „неотложната необходимост от още един качествен напредък в политическите и финансовите усилия“ за постигане на целите от Парижкото споразумение;

·         изискват Комисията да изясни финансовите последици от политическите обещания, направени през юли месец от новоизбрания председател на Комисията, Урсула фон дер Лайен;

·         призовават Комисията да изготви план за действие в извънредни ситуации, тъй като виждат „явен риск“ тези сложни преговори между Парламента и Съвета да не могат да приключат успешно до края на 2020 г.. Забавянето може да доведе до прекъсване на финансирането на програми на ЕС през 2021 г. и да окаже отрицателно въздействие върху гражданите и предприетата.

Съветът все още не е приел позицията си по въпроса.

Комисията представи своите законодателни предложение за следващата МФР през пролетта на 2018 г. Парламентът прие своята позиция през ноември 2018 г. и от тогава е готов за започването на преговори със Съвета.

МФР (многогодишната финансова рамка) представлява дългосрочният бюджет на ЕС, който обикновено покрива период от седем години. Той очертава максималния размер на средствата (т. нар. „таван“) за всяка основна категория („функция“) на разходните програми на ЕС за периода, който покрива. Текущата МФР, която покрива периода 2014-2020 г., беше приета през декември 2013 г.

Около 93% от бюджета на ЕС финансира реални дейности в страните членки на ЕС и отвъд тях. Той отива при гражданите, регионите, градовете, земеделците, изследователите, учениците, неправителствените организации и предприятията.

Пресслужба на Европейския парламент

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!