Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Събота, 21 Октомври 2017 19:32

Ползите за България и Румъния от членството в ЕС са далеч отвъд числата

Ползите за България и Румъния от членството в ЕС са далеч отвъд числата
   

„Членството в ЕС без съмнение носи най-вече ползи както за България, така и за Румъния. За да бъдат по-силни, двете страни трябва да бъдат заедно и единни.“ Около това се обединиха български и румънски евродепутати и експерти на трансграничния форум „10 години членство в ЕС: бъдеще и перспективи“, който се проведе на 20 октомври в Русе.

В събитието, организирано от Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния, взеха участие членовете на Европейския парламент Андрей Новаков (ЕНП, България), Георги Пирински (С&Д, България), Мария Грапини (С&Д, Румъния) и Виктор Бощинару (С&Д, Румъния) и експерти от двете държави. По време на дискусията те направиха равносметка на членството на България и Румъния в Европейския съюз, като съпоставиха минали и настоящи постижения и беше очертан пътят напред.

„Ползите за България и Румъния от членството в ЕС са далеч отвъд числата“, заяви Андрей Новаков (ЕНП, България) и даде за пример програми като „Еразъм+“. Според него приоритет в следващите години трябва да е увеличението до 100% на финансирането за международни транспортни коридори, които ще предоставят нови възможности за мобилност и работа.

Георги Пирински (С&Д, България) призова за възобновяване на връзките между България и Румъния, като спомена общите успехи на двете държави – двоен спад в безработицата, придружен с двойно нарастване на БВП на България и Румъния до съответно 48 млрд. и 200 млрд. евро. Мария Грапини (С&Д, Румъния) подкрепи възгледите на г-н Пирински, като подчерта, че „никога не може да си силен сам“ и призова за пълно сътрудничество между двете държави.
Виктор Бощинару (С&Д, Румъния) изказа мнение, че България и Румъния не си сътрудничат достатъчно и има нужда от повече общи проекти, които да сплотят двете държави. Той посочи, че е необходима формула, която да подобри съдебните системи на двете държави и да ги направи достойни кандидати за Шенген.

В събитието активно участие взеха представители на местните власти и неправителствени организации, студенти и граждани от България и Румъния, както и журналисти от Русе и региона. С участниците във форума те обсъдиха теми като бъдещето на кохезионната политика, мониторингa над правосъдните системи на двете страни, пътя им към еврозоната.


Информационно бюро на Европейския парламент в България

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!