Неделя, 12 Септември 2010

Родова среща събра родопчани в село Балкан Махала

Публикувана от
Родова среща събра родопчани в село Балкан Махала
   
|||| |||| ||||
Балканът винаги е бил пазител на българщината у нас. Така е от векове насам, така е и днес. Малко позабравени ценности и обичаи все още оживяват в сърцето на Родопите, за да пренесат българската духовност през вековете. Именно това се случи на 14 август тази година, когато в с. Балкан Махала се проведе родова среща.  Над 300 души от 21 рода се завърнаха в бащината къща, за да почетат дедите си. Срещата бе посветена на 160 годишнината от създаване на селото и 110 години от заселването на сегашните родове. Организационен комитет от наследниците на първите заселници в селото е в основата на щастливото събитие.
BM_1
„В днешното забързано време искаме да покажем на нашите деца, че любовта към родината започва от любовта към семейството и родния край. За нас това е дъхът на сено, шумът на гората , безкрайното синьо небе, и благата дума на близък човек. Тук  в Балкан Махала, където  пътят свършва и човек се потапя в девствената природа на родните Родопи”, разказва Георги Дичев, председател на комитета, как се е породила идеята за срещата. Организационният комитет на с. Балкан Махала е създаден през 1984 г. И от тогава до ден-днешен се грижи за развитието на селцето. Правени са различни реконструкции, прокарване на път и водопроводи именно чрез помощта на комитета. Срещата на родовете в селото е само още една традиция, която се поддържа не само от комитета, но и от всички наследници на първооснователите.

BM_5На 75 км. Югоизточно от Пловдив родопчани се върнаха назад в 1850 г., когато е било заселено селото за първи път. След 1900 г. преселници от Давидково, което по това време е извън пределите на родината, се пренасят в Балкан Махала, за да се спасят от турското владичество. Така сред неземната природа, под звуците на родопска гайда, там на „бърчинкана” , младите поколения можеха да видят родословното си дърво, да се запозаят с живота на бабите и дядовците си, да разберат кои известни личности са им родственици. В китния балкан те чуха за Христо Урумов, Русин Чангалов, Панайот Георгиев, Христо и Георги Стоянови, Гавраил и Стоян Шодови, които са първите заселници в местността.
Росица от рода Георги Стоянов Ташев, която пристигна за срещата от Ирландия най-показателно изрази чувствата си за събитието - ” Не се гаси туй що не гасне”.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...