Събота, 12 Март 2011 00:00

Никополис ад Нестум - село Гърмен

Никополис ад Нестум - село Гърмен
Никополис ад Нестум - село Гърмен|||| Никополис ад Нестум - село Гърмен|||| снимка: Смолян днес!||||
България е страна богата на исторически и културни забележителности останали от различни епохи и цивилизации. Един от малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите е античният град „Никополис ад Нестум”.  Той е късно-античен и римски град, който се намира на изхода на село Гърмен,  на 7 км.  преди  Гоце Делчев. За историята на античния град ни разказва екскурзовода Георги Главчев, който изпълнявше и ролята на охрана на обекта. Градът е основан през 106г от римския император Траян, в чест на победата му над даките.
 
Никополис ад Нестум означава „Град на победата при Места”. В края на VІв градът е разрушен от славяни и авари. През средновековието върху развалините му възниква селище, което загива при походите на кръстоносците. На част от мястото са открити останки от българско селище, а в югоизточната част на укрепения град – турски чифлик. Там строежите се различават на вид.  В резултат на археологически разкопки, проведени в периода 1980 – 1984г. и през 2007г, са проучени изцяло южната крепостна стена с портала, голяма част от източната и западната стени.  Екскурзовода ни показа разкритите 4 кръгли кули на южната стена, 2 почти квадратни, 1 U-образна на западната  стена и 1 правоъгълна кула на източната крепостна стена.  Много добре личат останките от високите крепостни стени, с които е бил ограден градът.
 
Те са били с дебелина от 2,40 до 2,80 метра. Градени са от речни камъни, споени с бял хоросан, премесен с едри парчета счукана тухла, редуван с хоризонтални редове от по 4 реда тухли, които по думите на уредника на разкопките подсигурявали здравината на зида. Разкрита е банята с много добре запазена пещ,  съблекалнята,  хладен и горещ басейн. Проучено е и богато жилище с вътрешен двор, с мраморна колонада и покрит портик. В глинен съд върху тухления под в ъгъла на най-голямото помещение са намерени 137 монети от византийския император Юстин. Част от тях са били разсечени на половина, с цел размяна при употребата им. Открити са още  оброчен релеф от Тракийския конник, статуя на Хермес, надгробна плоча, стъклени, бронзови и керамични съдове и други.
„Никополис ад Нестум” е обявен за археологически и архитектурен паметник от античността и средновековието. Тече процедура за  обявяването му за археологически резерват.
 
 Проектът е съфинансиран от Европейския съюз и Република България. Разкопките продължават от 15 март т.г. Отворен е за посещения всеки ден от 8.00 до 17.00 часа през периода от 1 ноември до 31 март и от 8.00 до 21.00 часа за периода от 1 април до 31 октомври. Вход – 1 лев. Телефон за връзка с екскурзовода Георги Главчев – 0898205307.
Градът на победата при Места си заслужава да се посети. Разкопките разкриват  живота на различна епоха, цивилизация и култура. Дано бедната ни държава успее максимално да разкрие и опази това богатство, което да стане достояние на света. В близост до античния град може да се видят още много културно исторически и природни забележителности.
  • До самия град, само на 500 метра от центъра на село Гърмен може да се видят вековните чинари. Двата чинара са  най-атрактивните в района, на възраст около 600 години.
  • На 2км. от „Никополис ад Нестум” се намират минералните бани на с. Огняново. Те са балнеоложки курорт с регионално значение. Минералната вода от изворите е бистра, без миризма, приятна за пиене, с температура от от 35 °С до 40°С.
  • На 2,5км. югоизточно от Гърмен в местността „Грамадето” се намира Раннохристиянската трикорабна базилика.  Разкрити са помещения с обща дължина от 24,71м, подовете са постлани с мозайки с геометрични, растителни и животински орнаменти.
  • 7км. делят село Гърмен от ваканционното селище Лещен. Селото предлага отлични условия за туризъм , забавления и отдих – лов и риболов, езда в планината, джип сафари.
  • На 10км. от „Никополис ад Нестум” е праисторическото селище и тракийско светилище в местността "Градището” на с. Долно Дряново. Скалният комплекс съчетава рядък природен феномен от  3 големи каменни човешки глави и скални фигури наподобяващи патица, орел, костенурка, змия и други животни. Мястото е превърнато от древните траки в светилище.
  • На 15км. североизточно от античния град се намира културно-исторически резерват „Ковачевица”. Архитектурата в живописното село се отличава с компактни постройки, многобройни задънени калдъръмени улички, които създават неповторима атмосфера.
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

04-09-2010

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

Празникът на град Неделино се сля с традиционния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с меж...


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!