Menu
Събота, 10 Юли 2010 11:37

Салата от смилянски фасул

Публикувана от
Салата от смилянски фасул Салата от смилянски фасул Смолян днес!

Като пътувате към Родопите със сигурност ще си купите от прочутия смилянски фасул. Отглежда се по горното поречие на река Арда  -  в селата Смилян, Могилица и Арда.  Всяка година се отбелязва празника на смилянския фасул, на който се избират крал и кралица на боба. От по-дребния се прави боб-чорба, а от едрия става много-вкусна салата.

Необходими продукти: нужното количество фасул -  около 2 чаши бял, шарен, или смесен (по избор), 1 глава лук или връзка пресен лук, сол, растителна мазнина и оцет на вкус, магданоз

Начин на приготвяне: Накисвате фасула в студена вода за няколко часа. Отцедете водата, налейте го отново с вода, добавете 1 лъжица олио и поставете да се вари на тих огън. Когато е почти готов посолете. Сварения фасул отцедете и оставете да изпръхне за няколко минути. В дълбок съд към фасула добавете лука, растителната мазнина и овкусете със солта, добавете нарязания магданоз(по желание).

От смилянския фасул се приготвя много вкусна фасул чорба.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!