Понеделник, 02 Септември 2013

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите

Публикувана от
Хайдушки поход в Родопите
Хайдушки поход в Родопите снимки: Сдружение „Родопски хайдути”
Хайдушки поход в Родопите|||| Хайдушки поход в Родопите|||| снимки: Сдружение „Родопски хайдути”||||
Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите, в рамките на три поредни дни, от петък до понеделник, съобщи Манол Ружинов, председател на Сдружението. Родопските хайдути тръгнаха от църквата „Св.Богородица“ в смолянския квартал Устово, преминаха през „Кървава стена“, параклис „Св.Илия“ над село Стража, местността „Мандовата лочка“ и пристигнаха на уреченото място параклиса „Божа Име“ .
За него, Ружинов разказа, че параклисът с Боже име, е може би един от най-старите параклиси над смолянското село Бостина и изобщо в региона.През първият ден, част от родопските хайдути изградиха навеси и обособиха бивака на хайдушката дружина. На втория ден към групата лагеруващи в Родопите, се присъединиха още хайдути, с което общия брой на участниците в това патриотично събитие достигна 33-ма души.
По време на хайдушкия събор бяха предвидени и хайдушки игри, но точно преди тях агнето, което беше наречено по случай 110 годишнината от Илинденско преображенското въстание и за всички загинали за Свободата на България, успя да избяга, прегризвайки въжето, обясни Манол Ружинов. Той допълни, че над час и половина седмина млади хайдути гониха агнеца на километри от лагера, но безуспешно. В крайна сметка съдбата беше благосклонна към младите родопчани и местен дървар намерил изнемощялото животно и го върнал в лагера. Манол Ружинов отбеляза, че всички прозряли в този случай знамение и решили да не се отнема живота на агнето, като символ на борбеността, с която то си го заслужи, аналогична с тази на борците за свободата на Родопите.
Членовете на сдружение „Родопски хайдути“ носеха със себе си автентична дървена посуда, народни носии и провизии, които бяха прекарани до лагера с помощта на 150 годишната каруца, дарена от Петя и Никола Димчевски. Хайдушкият поход завърши с раздяла на четата, като единият лъч пое към село Бостина, а другият - по обратния път към кв. Устово.
Сдружение „Родопски хайдути „ изказва благодарността си към всички взели участие в единствения по рода си хайдушки поход в България, както и на хората подпомогнали осъществяването му – Анастас Караджов и управителите на конната база в с.Левочево – Петро Г, Милен Кехайов и Александър Симеонов.
 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...