Четвъртък, 03 Март 2011 17:06

3-ти март в Смолян

Публикувана от
3-ти март 3-ти март Смолян днес!
Всяка година Смолян отбелязва националния празник на България - 3 март. На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага края на Руско-турската война и началото на Третата българска държава. Стотици родолюбиви родопчани отдават почитта си към загиналите герои за свободата на България. Тази година отбелязохме 133-годишнината от освобождението на родината ни от османско владичество. Въпреки снега и студеното време, освен официалните гости, бяха дошли и много деца и граждани, за да се поклонят пред подвига и саможертвата на всички онези, които са се борили и извоювали свободата на България. Както всяка година, празничните прояви започнаха в църквата „Св. Никола” в кв. Устово, където бе отслужен Тържествен благодарствен молебен за руските освободители. В същия този православен храм преди 133 години руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население.
natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0001 natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0003
Младото сдружение „Родопски хайдути” застана начело на тържествено шествие за 3 март, което предхождаше официалното отбелязване на празника в Смолян. Пременени досущ като едновремешни комити, членовете на организацията поведоха хората от църквата към площада в Устово, като стреляха с пищови и свиреха с родопски гайди. Те гръмнаха с черешово топче, както предците ни преди 133 години, а признателни смолянчани отрупаха паметника на борците за свобода с венци и цветя. На площад „Възраждане” се състоя военна церемония, водена от командира на 101-ви Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров. „Никоя друга дата не би могла да се мери с Трети март. Днес всички ние пишем най-новата история на България. Всеки от нас, със своето семейство, със своя род, със своя труд гради утрешния ден”, каза адв. Иван Апостолов по време на официалното честване на националния ни празник.
natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0034 natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0046

„В календара ни Трети март е отбелязан със златни букви – Освобождението на България. Днес е ден на свободата, възвестена през 1878 година. Делата на хилядите знайни и незнайни българи са записани с алени букви в най-героичните страници на българската история и ще бъдат пътеводна светлина за поколения българи”, каза пред събралото се множество кметът Дора Янкова.  По традиция на Трети март смолянчани се събират на площада в Устово, защото най-напред тук са посрещнати руските войни - освободители на 17 януари 1878 година.Още на следващата сутрин в църквата „Св. Никола” е отслужен благодарствен молебен. След това казашкият отряд освобождава Райково и Пашмакли. Навсякъде руските войни са посрещнати като освободители с камбанен звън, с благодарствени слова и с трапези. Руски офицер става кръстник на три новородени деца в Райково. Казашката чета превзема конака в Смолян без бой. След това руските войски се отправят и освобождават Мадан, Рудозем, Златоград и Гюмюрджина.

natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0048 natsionalen_parznik_na_balgatiya_smolyan_2011_0044

Камбаната, която млъкнала през 1393 година отново забила на 3 март, каза още кметът Янкова. За жалост след Берлинския конгрес България е разпокъсана и Родопите остават извън пределите й, но идеята за освобождението не напуска родопчани. Те се готвят за нова крачка към свободата. 34 години по-късно на Родопската Шипка полк. Владимир Серафимов донася свободата и на Родопа планина. Българското освобождение не беше дочакано, то беше извоювано, защото се превърна в истинският смисъл общонационално дело. От такова обединение имаме нужда и днес, подчерта кметът Дора Янкова. В заключение тя призова да бъдем повече заедно, по-единни и сплотени, такива, каквито са били българите в зората на възродената българска държава.

 
още снимки от тържеството вижте в галерията

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

26-05-2015

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

„Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато“, казал римски владетел, преди да н...

Руска икона „Казанская Богоматерь“ 135 години закриля родопски домове

27-02-2013

Руска икона „Казанская Богоматерь“ 135 години закриля родопски д…

Иконата на баба Калина „Божията майка с младенеца“ от Соколовци е един от ценните експонати в тематич...

В село Кукувица

26-05-2009

В село Кукувица

Обикаляйки района на село Широка лъка се присещаме за село Кукувица. Спомням си, че преди време гледах реп...