Среща на европейската младеж през 2021г.: да очертаем бъдещето на Европа

Среща на европейската младеж през 2021г.: да очертаем бъдещето на Европа

•          3 000 – 4 000 участници в Страсбург на 8—9 октомври

•          Акцент върху околната среда, демокрацията, възстановяването от кризата с COVID-19, правата на човека и социалното неравенство

•          Основните предложения ще бъдат представени на Конференцията за бъдещето на Европа

•          Проява за младите хора, създадена заедно с младите хора

На 8 и 9 октомври между 3000 и 4000 младежи ще се съберат в Страсбург и онлайн, за да обменят идеи и да дадат своя принос в обсъжданията за бъдещето на Европа.

Срещата на европейската младеж (наричана още „Европейско младежко събитие“ или EYE) през 2021 г. ще се проведе под мотото „Бъдещето е наше“ и ще включва десетки дейности, дебати и семинари, както и спортни събития, артистични изпълнения и концерти.

Онлайн дейностите ще започнат на 4 октомври, понеделник. На 8 октомври, петък, и 9 октомври, събота, сградата на Европейския парламент в Страсбург и градчето на EYE ще са централното място за провеждане на събитията, на които се очаква да присъстват лично между 3000 и 4000 участници. Проявата ще може да се проследи и чрез платформата EYE 2021. EYE се провежда в този хибриден формат за първи път. Миналогодишното издание беше дистанционно поради пандемията.

Зелено бъдеще за Европа

Околната среда и борбата с изменението на климата ще бъдат основни теми за обсъждане в навечерието на 26-ата конференция на страните по РКООНИК (COP26) през ноември 2021 г.

Срещата ще се открие официално в пленарната зала на Парламента в петък в 11,00 ч. (българско време). След това, в рамките на кръгли маси в градчето на EYE и онлайн, участниците ще проведат разисквания с активисти, инфлуенсъри и ключови фигури в процеса на вземане на решения в ЕП. В дискусиите за цифровата демокрация, борбата с дискриминацията, бъдещето на пазара на труда след COVID-19, Зеления пакт на ЕС, социалните неравенства и пътя към COP26 ще участват и членове на Комисията, евродепутати и експерти.

Външните работи, правата на човека и ценностите също ще бъдат на челно място в дневния ред на EYE. Участниците ще имат възможността да се срещнат със Светлана Тихановская, представител на беларуската опозиция и един от лауреатите на наградата „Сахаров“ за 2020 г., както и Олег Сенцов, украински режисьор и лауреат на наградата „Сахаров“ за 2018 г.

Основните заключения от двудневните дискусии ще бъдат представени на церемонията по закриването в събота в 17,00 ч. Повече информация относно графика, ораторите и дейностите (включително двата концерта на открито в петък и събота вечер) можете да намерите в програмата.

Резултати от обсъжданията

EYE2021 ще бъде кулминацията на консултациите, провеждани от Европейския парламент с младите хора като част от процеса на Конференцията за бъдещето на Европа. От май 2021 г. насам, в сътрудничество с общоевропейски младежки организации, идеите на младите хора за бъдещето на Европа се събират на платформата youthideas.eu. Участниците ще разгледат предложенията по време на семинари за формулиране на идеи. След публично гласуване по време на EYE2021 предложенията ще бъдат събрани в доклад, който ще бъде представен на членовете на Конференцията и ще стане част от нейния политически дебат.

Eкспресно проучване на Евробарометър

Според експресно проучване на Евробарометър, проведено през юни 2021 г., европейците на възраст между 16 и 30 години дават приоритет на "справянето с бедността и неравенството"(43%), ""борбата с изменението на климата и проблемите на околната среда" (39%) и ""борбата с безработицата/липсата на работни места"" (37%). Цели 85 % обсъждат политиката с приятели и роднини поне от време на време, а почти половината (46 %) са гласували на последните местни, национални или европейски избори.

Участие и начини за следене онлайн

Събитието е отворено за хора на възраст от 16 до 30 години, които са ученици, студенти или работят, и членове на младежки организации. Участието може да бъде индивидуално или съвместно с приятели. Проявите ще бъдат достъпни чрез платформата на събитието /платформата EYE 2021/, където можете да намерите също програмите за дейностите онлайн и на място.

С оглед на ситуацията с общественото здраве, по време на събитието ще се прилагат съответни предпазни мерки.

Европейски парламент, Пресслужба

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре