Три филма с българско участие са сред десетте в надпреварата за награда LUX за 2017 г.

Три филма с българско участие са сред десетте в надпреварата за награда LUX за 2017 г.

Филмите, които тази година се борят за кинонаградата LUX на Европейския парламент, бяха обявени на фестивала в Карлови Вари. Три заглавия са с българско участие.

Новото издание на филмовата награда LUX получи своя старт на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия,на 2 юли с обявяването на официалната селекция от 10 филма, които ще участват в надпреварата. От тях ще бъдат избрани три филма финалисти, които ще бъдат прожектирани в цяла Европа, а разходите за изготвяне на субтитри на официалните езици на ЕС – поети от Европейския парламент.

Десетте селектирани филма включват разнообразни жанрове – от политическа сатира до социално изследване –и описват различни характери и житейски ситуации. Три от филмите са свързани с България:

– „Слава“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българо-гръцка продукция, разказваща истинската история на кантонер, който открива голяма сума пари на релсите и ги предава на полицията;

– „Белгийският крал“ (King of the Belgians) на Питър Бросен и Джесика Удуърт е копродукция на Белгия, Холандия и България. В тази измислена история белгийският крал се озовава в Турция в момент, в който част от Белгия обявява независимост. Тогава той решава да се завърне спешно в страната си, но поради липса на полети е принуден да прекоси Балканите;

– Действието във филма„Уестърн” (Western) на германската режисьорка Валеска Гризебах се развива в България, където са изпратени група германски строителни работници. Филмът е копродукция на Германия, България и Австрия.

Останалите номинирани филми са:

– „A Ciambra“ на Джонас Карпиняно (Италия/Бразилия/САЩ/Франция/Германия/ Швеция);

– „120 удара в минута“ (120 Battements par minute) на Робин Кампийо (Франция);

– „Каменно сърце“ (Hjartasteinn) на Гудмундур Арнар Гудмундсон (Исландия/Дания);

– „Sámi Blood“ (Sameblod) на Amanda Kernell (Швеция/Дания/Норвегия);

– „Лято 1993“ (Estiu 1993) на Карла Симон(Испания);

– „Последното семейство“ (Ostatnia rodzina) на Ян Матушински(Полша);

– „Другата страна на надеждата“ (Toivon Tuolla Puolen) на Аки Каурисмаки (Финландия/Германия).

Селекцията бе представена на 2 юли от Хелга Трюпел, заместник-председател на комисията по култура в ЕП,депутатите Мартина Длабайова (АЛДЕ, Чехия) и Богдан Вента (ЕНП, Полша) и координаторката на филмовата награда LUX Дорис Пак.

От тези филми ще бъдат определени трите филма финалисти, които ще бъдат прожектирани във всички страни от ЕС през есента в рамките на Филмовите дни на наградата LUX. Носителят на наградата LUX ще бъде определен от депутатите в ЕП, а церемонията по награждаване ще се проведе на 15 ноември по време на пленарното заседание в Страсбург.

На церемонията в Карлови Вари бе обявен и филмът от конкурса за 2016 г., получил най-много гласове от публиката в Европа. Това е комедията „Тони Ердман“ на германската режисьорка Марен Аде, която по-рано спечели и гласовете на депутатите в ЕП.

Годишната филмова наградаLUX е начин, по който Европейският парламент подкрепя създаването и разпространението на европейски филми, разпалването на дебат по социални и политически теми и утвърждаването на европейските ценности.

Информационно бюро на Европейския парламент за България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре