В село Върбово на храмовия празник

Храмов празник чества днес църквата "Св. Георги" в с.Върбово. Строена през 1871г. тя е една от най-старите и в същото време много красива и запазена църква. Времето сякаш не е покътнало нито сградата, нито стенописите зографисани от Димитър Христов година след построяването на храма. Образите на светците и библейските сцени са изключително свежи и запазени. Това според специалисти се дължи на факта, че са рисувани върху хоросана с маслени бои и кисело мляко, които са попили добре в мазилката.
varbovo_028 varbovo_032
Факт е обаче, че и местните милеят за храма си и го поддържат. А на празник всички върбовци пръснати по страната се връщат тук при корена си и се събират в църквата за служба и курбан за здраве. Така и днес, на храмовия празник църквата бе пълна. Млади и стари дойдоха за празничната служба, отслужена от отец Иван. Всяка година на Гергьовден иначе почти обезлюденото селце живва. Чува се глъчка, навсякъде има оживление.
varbovo_038 varbovo_031
Преди 50 години Върбово наброявало 750 души, разказват местните. След закриването на ТКЗС-то, а след това и на училището, постепенно върбовци се принудили да се изселят и да търсят препитание и образьование за децата си по всички краища на страната. Съдба, споходила десетки малки села в Родопите.  Днес тук живеят само 10 души. Често туристите в селото са повече от местните. Иначе Върбово е със сигурност едно от най-живописните места, които можете да видите.
varbovo_024 varbovo_025
Скътано високо в планината, на около 3 км. от Широка лъка, запазило стария, автентичен дух на родопското село. Сега към красивите гледки и достолепието на старите къщи пролетта е добавила и невероятен зелен килим, изпъстрен с жълта иглика, сини незабравки и пъстри теменужки. А дърветата са побелели, сякаш засипани със сняг.
varbovo_026varbovo_027
Тази година Гергьовден е в сряда - ден за пости. За това и в двора на църквата днес липсваше обичайния курбан и в селото не се въртяха чевермета, това обаче не им попречи да се повеселят. А чеверметата, тях някои завъртяли в аванс вчера, а други пазят за утре. Радостното е друго - че църквата днес бе пълна и без курбан, че не е яденето е това което събира хората, а са дошли просто така да запалят свещ, да се помолят и да почетат празника.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Така живеем в Родопите

Баба Марта в Родопите

01-03-2011

Баба Марта в Родопите

Един от най-разпространените първомартенски обичаи в Родопите е т.нар. „мартене”. И до ден днешен той с...

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

04-09-2010

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

Празникът на град Неделино се сля с традиционния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с меж...

Родопски хайдути поведоха шествие за 3 март с пищови и гайди

03-03-2011

Родопски хайдути поведоха шествие за 3 март с пищови и гайди

Младото сдружение „Родопски хайдути” застана начело на тържествено шествие за 3 март, което предхождаше офи...