Сряда, 06 Май 2009 21:25

В село Върбово на храмовия празник

Храмов празник чества днес църквата "Св. Георги" в с.Върбово. Строена през 1871г. тя е една от най-старите и в същото време много красива и запазена църква. Времето сякаш не е покътнало нито сградата, нито стенописите зографисани от Димитър Христов година след построяването на храма. Образите на светците и библейските сцени са изключително свежи и запазени. Това според специалисти се дължи на факта, че са рисувани върху хоросана с маслени бои и кисело мляко, които са попили добре в мазилката.
varbovo_028 varbovo_032
Факт е обаче, че и местните милеят за храма си и го поддържат. А на празник всички върбовци пръснати по страната се връщат тук при корена си и се събират в църквата за служба и курбан за здраве. Така и днес, на храмовия празник църквата бе пълна. Млади и стари дойдоха за празничната служба, отслужена от отец Иван. Всяка година на Гергьовден иначе почти обезлюденото селце живва. Чува се глъчка, навсякъде има оживление.
varbovo_038 varbovo_031
Преди 50 години Върбово наброявало 750 души, разказват местните. След закриването на ТКЗС-то, а след това и на училището, постепенно върбовци се принудили да се изселят и да търсят препитание и образьование за децата си по всички краища на страната. Съдба, споходила десетки малки села в Родопите.  Днес тук живеят само 10 души. Често туристите в селото са повече от местните. Иначе Върбово е със сигурност едно от най-живописните места, които можете да видите.
varbovo_024 varbovo_025
Скътано високо в планината, на около 3 км. от Широка лъка, запазило стария, автентичен дух на родопското село. Сега към красивите гледки и достолепието на старите къщи пролетта е добавила и невероятен зелен килим, изпъстрен с жълта иглика, сини незабравки и пъстри теменужки. А дърветата са побелели, сякаш засипани със сняг.
varbovo_026varbovo_027
Тази година Гергьовден е в сряда - ден за пости. За това и в двора на църквата днес липсваше обичайния курбан и в селото не се въртяха чевермета, това обаче не им попречи да се повеселят. А чеверметата, тях някои завъртяли в аванс вчера, а други пазят за утре. Радостното е друго - че църквата днес бе пълна и без курбан, че не е яденето е това което събира хората, а са дошли просто така да запалят свещ, да се помолят и да почетат празника.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Столетницата баба Бисера:  Все едно съм на 50, а не на 100 години

05-01-2011

Столетницата баба Бисера: Все едно съм на 50, а не на 100 години

Най-ценния урок, на който 100-годишната жена е научила децата си е уважението между хората   Все едно съм на...

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите

02-09-2013

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки…

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите, в рамките на три поредни д...

В село Кукувица

26-05-2009

В село Кукувица

Обикаляйки района на село Широка лъка се присещаме за село Кукувица. Спомням си, че преди време гледах реп...