В село Върбово на храмовия празник

Храмов празник чества днес църквата "Св. Георги" в с.Върбово. Строена през 1871г. тя е една от най-старите и в същото време много красива и запазена църква. Времето сякаш не е покътнало нито сградата, нито стенописите зографисани от Димитър Христов година след построяването на храма. Образите на светците и библейските сцени са изключително свежи и запазени. Това според специалисти се дължи на факта, че са рисувани върху хоросана с маслени бои и кисело мляко, които са попили добре в мазилката.
varbovo_028 varbovo_032
Факт е обаче, че и местните милеят за храма си и го поддържат. А на празник всички върбовци пръснати по страната се връщат тук при корена си и се събират в църквата за служба и курбан за здраве. Така и днес, на храмовия празник църквата бе пълна. Млади и стари дойдоха за празничната служба, отслужена от отец Иван. Всяка година на Гергьовден иначе почти обезлюденото селце живва. Чува се глъчка, навсякъде има оживление.
varbovo_038 varbovo_031
Преди 50 години Върбово наброявало 750 души, разказват местните. След закриването на ТКЗС-то, а след това и на училището, постепенно върбовци се принудили да се изселят и да търсят препитание и образьование за децата си по всички краища на страната. Съдба, споходила десетки малки села в Родопите.  Днес тук живеят само 10 души. Често туристите в селото са повече от местните. Иначе Върбово е със сигурност едно от най-живописните места, които можете да видите.
varbovo_024 varbovo_025
Скътано високо в планината, на около 3 км. от Широка лъка, запазило стария, автентичен дух на родопското село. Сега към красивите гледки и достолепието на старите къщи пролетта е добавила и невероятен зелен килим, изпъстрен с жълта иглика, сини незабравки и пъстри теменужки. А дърветата са побелели, сякаш засипани със сняг.
varbovo_026varbovo_027
Тази година Гергьовден е в сряда - ден за пости. За това и в двора на църквата днес липсваше обичайния курбан и в селото не се въртяха чевермета, това обаче не им попречи да се повеселят. А чеверметата, тях някои завъртяли в аванс вчера, а други пазят за утре. Радостното е друго - че църквата днес бе пълна и без курбан, че не е яденето е това което събира хората, а са дошли просто така да запалят свещ, да се помолят и да почетат празника.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Така живеем в Родопите

Зимен празник в село Солища 2009

25-03-2009

Зимен празник в село Солища 2009

Весел зимен празник си организираха в Солища. Поводът бе откриването на първия мини влек в селото. Празник...

20-03-2011

Коне теглят буса на Море от любов за Тодоровден в Момчиловци

Тодоровден събра стотици гости и жители на смолянското село Момчиловци за традиционните конни надпревари. ...

Майстор на чевермета асфалтирал път в Родопите

27-05-2015

Майстор на чевермета асфалтирал път в Родопите

Мазан Метьо получил в дар позлатен часовник от Живков  Питали ли сте се някога какво е общото между асфалт...