Вторник, 08 Януари 2013 19:24

Училището в село Црънча съхранява уникална музейна сбирка

Публикувана от
С уникална музейна сбирка се гордеят в ОУ „Н.Вапцаров” – с.Црънча, община Доспат. Тя е дело на учители, ученици, жители на цялото село, разказва директорът Атанас Стоев. Сбирката има идея да съхрани историята и я предаде на поколенията, както и да се разрасне и обособи в туристическа атракция.
Началото на сбирката е положено през деведесетте години на миналия век от Атанс Киселов-учител по история в училището от Гоце Делчев.Той бил силно заинтригуван не само от богатото културно историческо наследство на селото, но и очарован от съхранената душевност на населението и изконните български добродетели-честност, гостоприемство, трудолюбие и готовност за помощ на изпадналите в беда.
Усилията на Киселов са били насочени към проучване на културните пластове в  местността „Скалето” -  местност, където въпреки набезите на иманяри са останали следи от езически ритуали и силно тракийско присъствие. За точната историческа датировка на изложените материали в сбирката от тази местност, а и от други  древни светилища могат да се произнесат само специалисти архиелози, но безспорен е факта, че в древността в района на селото е кипял живот. Причина за това най-вероятно е било стратегическото местоположение на селото за връзка с Беломорието.
През осемдесетте години на миналия век екип от специалисти  под ръководството на археолога Деморадски са извършили сериозни проучвания на района около селото и голяма част от намерениите предмети са изложени в Благоевград.
Сбирката отново е подета и обогатена през 2011 година, по повод 90 годишнината на училището в Црънча.
Сбирката отново е подета и обогатена през 2011 година, по повод 90 годишнината на училището в Црънча. Изложените експонати са над сто и разкриват история на селото. Тук сухраняват предмети, пряко свързани с поминъка на населението. Освен, глинените и каменни експонати, които са от дълбока древност, може да се  видят оръдия на труда, свързани с основното занимание и препитание на населението - гребенарство, оръдия, които показват по какъв начин е била обработвана тръстиката и разбира се са изложени готови от тоя творчески процес експонати, така наречените гребни.
Силно застъпено в миналото на селото е било животновъдството, поради възможността  стадата да стигат до по-топлите склонове на Бяло море, от там вече и развитото тъкачество. В сбирката са изложени предмети от целия този производствен цикъл и процес - от подготовка и обработка на вълна до готови изделия - хурки, дарак, врътка за прежди, сновалки, така наречената мотовилка и готов и действащ стан. Изложени са готови изделия - халища, чулове, китеници.
        
Съхранени са предмети, свързани с пчеларството, обработка на почвата и съхранение на продукцията - житото и изработване на хляб. Оцелели са и са изложени  орало, предмети за впрягане на животни за оран, кош за жито, съдове за замесване на хляб. Интересни са предметите свързани с отглеждане на децата - люлка, качулки за бебе, така наречените проходалки и други.
Музейната сбирка е открита за още експонати, ръководството търси възможности стаята, в която е разположена - с площ от 50 кв.м. да се приведе във вид, отговарящ на духа на експонатите, споделя Стоев пред „Вестник на Община Доспат”.
 

       

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

12-09-2010

Културни тържества Доспат-2010 отново събра хиляди родопчани в мес…

И тази година традиционните културни тържества в гр.Доспат се оказа като едно от най-масовите мероприятия з...

Всяка година стогодишната баба Шина води хорото на събор в Манастир

10-02-2011

Всяка година стогодишната баба Шина води хорото на събор в Манаст…

По-галям да давам, отколкото да взимам, казва столетничката Всяка година на Петровден 100-годишната баба Шина...

На боб по хайдушки в Солища

20-07-2009

На боб по хайдушки в Солища

Бобът по хайдушки е мъжки специалитет. Понякога (за учудване) и силния пол готви с удоволствие и може да съ...