Вторник, 21 Юни 2011 00:00

Тракийско светилище - Белинташ

Тракийско светилище - Белинташ
Тракийско светилище - Белинташ снимки: Смолян днес!
Тракийско светилище - Белинташ|||| Тракийско светилище - Белинташ|||| снимки: Смолян днес!||||
Тракийското светилище Белинташ (Беланташ) се намира в Родопите. Скалният феномен е племенно светилище на бесите, посветено на древното тракийско божество Сабазий. Тук е намерена сребърна оброчна плочка с изображение на върховното божество. Видими са следите от човешка намеса и според археолозите скалата е била основата на светилището, върху което са правени религиозните ритуали и жертвоприношения. Белинташ e много красиво и лесно достъпно място. Намира се на около 30 км от Асеновград, в посока Кърджали, между селата Мостово и Врата. От пътя Асеновград - Кърджали се отделяме при разклона за село Червен, от където до Белинташ остават 21 км.
 
Преминаваме през селата Горнослав и Орешец. Изкачвайки се нагоре се открива чудесна гледка към Тракийската низина. Пътят  лъкатуши, има доста завои, платното е тясно, но асфалта е здрав, няма дупки и се пътува приятно. На разклона за село Мостово не се завива, а продължаваме направо докато се стигне до разклона за селцата Врата и Кабата. Пътят за Белинташ е в ляво, минаваме покрай красивите каменно-дървени къщи на Врата и обособилите се туристически комплекси. Пътят е нов, асфалтиран, с достатъчно указателни табели за природната забележителност, които улесняват туристите. Стигаме до разклон, на който има покрита чакалня като барака и следваме табелата в дясно. Пътя вече е черен, но здрав и може да се мине с лек автомобил.
 
След гробището, където има табела на Природозащитен парк пътят вече не е толкова добър, но също минаваме без проблем с автомобила. Стигаме до чешма, където се строи параклис, оставяме автомобила и нагоре по хълма за около 15 минути по живописна пътека стигаме до върха на Белинташ. Скалата е висока 1225 метра, а площта й около 5 декара. Цялото плато  представлява три големи скални къса, които оформят три отделни площадки. В началото на средната скала има оформени две тераси. И на двете има малко и по-голямо водохранилище, като цилиндричен кладенец, които са с кръгла форма с издаден прав ъгъл от едната страна.
 
На горната площадка на скалата са издълбани скални ями, улеи и стъпала, които според съвременните астролози образуват карта на звездното небе. Третия дял е много трудно достъпен, тъй като е на голямо разстояние от останалите. Белинташ не е само една скала, по която да се разходиш, това е тайнствено място което преживяхме. От тук се разкрива невероятна панорама към околните върхове – Кръстов връх, Караджов камък и Момин връх. Заставайки на ръба на скалата с поглед се обхваща целия небосвод. Вечерно време гледката е неописуема. Белинташ не може да бъде описан, всеки трябва да посети това място, за да усети обаянието и атмосферата.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...

Зимен празник се проведе в Стойките

13-03-2010

Зимен празник се проведе в Стойките

За поредна година в смолянското село Стойките си спретнаха весел зимен празник. 5 отбора мериха сили в дисцип...

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя

09-07-2012

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя

Екопътека, точно по рубежа на бойните действия на легендарния 21-и Пехотен Средногорски полк и неговият коман...


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!