Понеделник, 16 Март 2009 14:56

Празник на община Борино

Празник на Борино
Празник на Борино Празник на Борино Смолян днес!
Типичен пример за симбиозата на културите в Борино е почитаният както от християните, така и от мюсюлманите пролетен празник Гергьорвден/Хъдърлез. За мюсюлманите празникът Хъдърлез се свързва с образите на светците Хадир и Иляз, които символизират живота, смъртта и безсмъртието.  Поверието гласи, че на 5-ти срещу 6-ти май, във времето между първи петли и изгрев слънце, светците се срещат след едногодишното си пътешествие по земята.  В часа на тяхната среща се твори безсмъртието и прераждането на ново начало. По традиция и в двете религии  Гергьовден/Хъдърлез са  един от най-обичаните и тържествени народни празници, които поставят началото на новата селскостопанска година. За туристите е интересна обредността, съсредоточена около няколко основни момента:
- В ранно утро, преди изгрев слънце т.е на 6 май, жените и децата излизат по ливадите и по три пъти се търкалят в росната трева за здраве. Събира се “адерлеска” роса в шише чрез намокряне и изцеждане на чиста кърпа.
- Характерен момент е наричанията на китките в с. Борино. Младите момичета свиват на китки събраните в навечерието на празника цветя и билки. Връзват ги с разноцветни конци и прикачват към тях свои накити, за да могат да ги разпознаят.  Поставят  ги в менче, да престоят през нощта.
- На Хъдърлез възрастна жена изважда от менче всяка китка. Едновременно с това  се пеят  традиционни за района турски фолклорни песни. Мотивите на тези песни играят ролята на своеобразна поличба за момата, чиято китка е извадена.  Често в тях се пее за успех, здраве, любов и брак.
Обичаите и вярванията, свързани с принасянето на курбана – заколване, опичане и разнасяне - имат предимно магичен и символичен характер. На Гергьовден тържествената обредна трапеза има характер на общоселски празник, който се прави на “зелено” при параклиса св.Георги. На празника важно място заемат люлките  и люлеенето за здраве. Първо се люлеят момите, а след това всеки, който пожелае.
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Празник на Лъки и ден на миньора

30-08-2011

Празник на Лъки и ден на миньора

Родопското градче Лъки пак събра много гости от близо и далече за празника на града и деня на миньора. Традици...

Училището в село Црънча съхранява уникална музейна сбирка

08-01-2013

Училището в село Црънча съхранява уникална музейна сбирка

С уникална музейна сбирка се гордеят в ОУ „Н.Вапцаров” – с.Црънча, община Доспат. Тя е дело на учител...

Изложба за 3 март показва реликви от Руско-турската война 1977 -78 година

24-02-2013

Изложба за 3 март показва реликви от Руско-турската война 1977 -78 год…

По повод  3 март - Националния празник на България и 135-годишнината от Руско-турската освободителна война ...