Понеделник, 08 Февруари 2010 09:42

Звън на кукерски чанове прогони злото от Орехово

„Старците на Пуст”
„Старците на Пуст” Снимки: Смолян днес!
„Старците на Пуст”|||| „Старците на Пуст”|||| Снимки: Смолян днес!||||
Кукери наричаха за здраве и берекет на местни заговезни в чепеларското село Орехово.  Звън на тюмбелеци огласи вчера улиците на иначе притихналото под снега селце.  Шестима млади мъже, преоблечени като арапин, двама старци, две невести и циганка обикаляха от къща на къща и гонеха злото от домовете на стопаните. Те пък ги посрещаха с радост, черпеха ги с катми и баници, вино и ракия, даваха им и пари.
kukeri_orehovo_2 kukeri_orehovo_3
Орехово е единственото място в Родопите, където маскарадните игри се провеждат на местни заговезни, а не в седмицата преди и на сирни заговезни.  Този старинен обичай е уникален по форма и съдържание в региона, каза за „Смолян днес” секретарят на читалище „Родопско бъдеще” в Орехово Мария Станкова.  Още рано сутринта започва подготовката за празника. „Старците на Пуст” – така наричат кукерите всички в селото, се обличат в саморъчно направени дрехи от кози и овчи кожи с косъма навън.
kukeri_orehovo_5 kukeri_orehovo_4
Окичени са с рога от кочове и волове, челюсти от умрели коне и перушина. Всички те са запасани с тюмбелеци, а в ръцете си носят топуз от дрян. „Старецът” е с дрипави шалвари, натъпкани със слама. Тези от стопаните, които имат кокошки, дърпаха от сламата, за да сложат в гнездата за повече яйца. Кукерите отидоха рано сутринта на поляна срещу селото, запалиха огън и играха наоколо. „Арапинът”  се провикна към съселяните си с думи,  пропити от желание за премахване на недостатъците и разбирателство между хората.
kukeri_orehovo_7 kukeri_orehovo_6
След това страховитата група тръгна от къща на къща, докато обходи цялото село. „Арапинът” изричаше благопожеланията си, според поминъка и семейното положение на стопаните. Из улиците шегобийци често му крадяха едната невеста, а той  я търсеше, докато излезе отнякъде.
Кулминацията на маскарадните игри бе вечерта в центъра на селото. 
kukeri_orehovo_9 kukeri_orehovo_8
Там „арапинът” зася символично нивата, за да е плодородна годината. Двете невести бяха впрегнати в дървено рало. Кукерският празник в Орехово завърши с веселба около запаления огън, който местните прескачаха за здраве през цялата година.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Младежи от село Гърнати си устроиха поход до връх Алада

09-02-2014

Младежи от село Гърнати си устроиха поход до връх Алада

Младежи от селото решиха през уикенда да си направят поход и да изкачат първенеца на Източните Родопи-връх ...

Род рода не храни...

13-08-2012

Род рода не храни...

Всъщност си давам сметка, че дори не се замислям върху значението на думите в тази мъдрост. А те имат сила, неп...

Зимен празник се проведе в Стойките

13-03-2010

Зимен празник се проведе в Стойките

За поредна година в смолянското село Стойките си спретнаха весел зимен празник. 5 отбора мериха сили в дисцип...