Понеделник, 28 Февруари 2011 13:59

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка
|||| |||| ||||
В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените от Дамски клуб „Емоция” в родопското село Момчиловци изработваха заедно мартенички. Скъп гост в дома бе добрата Баба Марта, която дамите заведоха лично при най-добрите дечица. Посещението на нежния клуб се превърна в мил празник за децата в неравностойно положение, съпроводен с много вълнения и усмивки. Задно с жените малчуганите сътвориха красиви мартенички, които нетърпеливо вързаха на ръчичките си.
baba_marta_v_detski_dom_001baba_marta_v_detski_dom_004
„Постарахме се да внесем предпразнично настроение в дома, да покажем на дечицата как сами да изработват червено-белите символи на пролетта, да поиграем с тях и да си поговорим – така, както правим с нашите деца”, коментира председателят на Дамски клуб „Емоция” Елена Манджукова.
baba_marta_v_detski_dom_002baba_marta_v_detski_dom_003
В ролята на Баба Марта влезна Галя Паскалева – самата тя майка на 3 деца и приемен родител на още едно. Усмихната „баба” разказа легендата за мартениците и както повелява традицията почерпи малчуганите с пита и мед и цял кошница с пуканки. Дамите пък специално бяха приготвили първомартенски торти и много лакомства и подаръци за децата.
baba_marta_v_detski_dom_005baba_marta_v_detski_dom_006
„Чест прави на жените от дамския клуб в Момчиловци, че отделиха от времето си и  подариха празник на децата в дома в нашето село, които са жадни за подобни прояви. За пръв път външни хора изявяват желание да прекарат времето си с децата, не само да направят дарение за дома. За това е необходимо голямо майчино сърце”, каза кметът на Широка лъка Александър Каврошилов, който също бе дошъл на празника.
baba_marta_v_detski_dom_008baba_marta_v_detski_dom_009
Директорът на дом „Катя Ванчева” – Станислав Шиков пък подчерта, че най-важното е топлотата и грижата, която са изпитали децата. „Такава радост не е имало години наред в дома. Вие сте първите, които масово ни посещавате и правите възпитаниците ни щастливи.  Дай Боже да имате повече последователи, защото те го заслужават”, обърна се Шиков към дамите. На изпроводяк жените от Момчиловци и дечицата от дома си обещаха, че това няма да е последната им среща, посещенията ще се превърнат в традиция.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Родолюбци издигнаха кръст над село Солища

10-09-2013

Родолюбци издигнаха кръст над село Солища

Над село Солища се извиси ХРИСТИЯНСКИ КРЪСТ. Със съдействието на кметския наместник ЛАЗАРИН ЧЕРНЕВ и 40 де...

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

26-05-2015

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

„Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато“, казал римски владетел, преди да н...

На боб по хайдушки в Солища

20-07-2009

На боб по хайдушки в Солища

Бобът по хайдушки е мъжки специалитет. Понякога (за учудване) и силния пол готви с удоволствие и може да съ...