Манол Ружинов: „Любов, вяра и надежда“. Това е за мен Сдружение „Родопски хайдути“

|||| |||| ||||

На 13 април патриотичната организация отбеляза тържествено 10-та си годишнина

В продължение на десет години вече Сдружение „Родопски хайдути“ съхранява културното наследство в Родопския регион, пази историята на страната ни, поддържа жив българския дух, подхранва любовта към родния край, човешкото отношение и хуманност между българските граждани. Сдружението отпразнува своята кръгла годишнина в присъствието на близки, приятели, съграждани, в препълнената зала на читалище „Кирил Маджаров“ в Устово.  

За тези 10 години дейността на Сдружение „Родопски хайдути“ е богата и активна: изградени 12 паметни плочи, напомнящи саможертвата на нашите борци за свобода; построен параклис „Св. Георги „ в с. Дряново; организиране и участие във възстановки; участие в празници като 3 март – национален празник на България, 21 октомври – денят на освобождението на Родопите и Йордановден; организиране на хайдушки походи и сборища; десетки са изнесените уроци по родолюбие не само в гр. Смолян.

Сред една от най-важните дейности на Сдружението е реставрирането на Хаджичоневата къща в Устово и превръщането и поддържането й като музей. Председателят Манол Ружинов разказа накратко как се е зародила идеята за създаването на Сдружението и обобщи, че за него то е „любов, вяра и надежда“. Със специални благодарности за родолюбивата им дейност към родопските хайдути се обърнаха кметът Николай Мелемов и зам. областният управител Владимир Гърбелов, от името на областният управител Недялко Славов.

Гост на празника беше Ивайло Шопски от пътуващото читалище „Бащино огнище“, който призна, че благодарение на Манол Ружинов и Сдружение „Родопски хайдути“ е основал пътуващото читалище. Към всички в залата с благодарност и признателност се обърна и председателят Манол Ружинов. „Повече от 10 години ние се занимаваме с родолюбива и патриотична дейност. Повярвайте ми, аз съм загубил много, но и съм спечелил, спечели съм всички вас“, каза в заключение председателят на хайдутите и с поклон благодари на всички.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Така живеем в Родопите

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

03-04-2011

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

Над 1000 любители на шегите и лакърдиите уважиха 20-тия рожден ден на известния смолянски клуб „Зевзек”. За тър...

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

04-09-2010

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

Празникът на град Неделино се сля с традиционния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с меж...

08-08-2010

Възстановка разплака присъстващите на честването на Илинденско-…

Всяка година в началото на август комитското село Славейно, което е център на борбите в родопския край, съби...