Menu
Вторник, 16 Април 2019 19:08

Манол Ружинов: „Любов, вяра и надежда“. Това е за мен Сдружение „Родопски хайдути“

Публикувана от Прочетена 817 пъти

На 13 април патриотичната организация отбеляза тържествено 10-та си годишнина

В продължение на десет години вече Сдружение „Родопски хайдути“ съхранява културното наследство в Родопския регион, пази историята на страната ни, поддържа жив българския дух, подхранва любовта към родния край, човешкото отношение и хуманност между българските граждани. Сдружението отпразнува своята кръгла годишнина в присъствието на близки, приятели, съграждани, в препълнената зала на читалище „Кирил Маджаров“ в Устово.  

За тези 10 години дейността на Сдружение „Родопски хайдути“ е богата и активна: изградени 12 паметни плочи, напомнящи саможертвата на нашите борци за свобода; построен параклис „Св. Георги „ в с. Дряново; организиране и участие във възстановки; участие в празници като 3 март – национален празник на България, 21 октомври – денят на освобождението на Родопите и Йордановден; организиране на хайдушки походи и сборища; десетки са изнесените уроци по родолюбие не само в гр. Смолян.

Сред една от най-важните дейности на Сдружението е реставрирането на Хаджичоневата къща в Устово и превръщането и поддържането й като музей. Председателят Манол Ружинов разказа накратко как се е зародила идеята за създаването на Сдружението и обобщи, че за него то е „любов, вяра и надежда“. Със специални благодарности за родолюбивата им дейност към родопските хайдути се обърнаха кметът Николай Мелемов и зам. областният управител Владимир Гърбелов, от името на областният управител Недялко Славов.

Гост на празника беше Ивайло Шопски от пътуващото читалище „Бащино огнище“, който призна, че благодарение на Манол Ружинов и Сдружение „Родопски хайдути“ е основал пътуващото читалище. Към всички в залата с благодарност и признателност се обърна и председателят Манол Ружинов. „Повече от 10 години ние се занимаваме с родолюбива и патриотична дейност. Повярвайте ми, аз съм загубил много, но и съм спечелил, спечели съм всички вас“, каза в заключение председателят на хайдутите и с поклон благодари на всички.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!