Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Неделя, 09 Април 2017

Брекзит: ЕП поставя на първо място в преговорите правата на гражданите

Публикувана от
Брекзит: ЕП поставя на първо място в преговорите правата на гражданите
   
На 5 април депутатите ще разискват и гласуват приоритетите си в преговорите за отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит. Споразумението, което трябва да бъде постигнато, подлежи на одобрение от Европейския парламент. Сред ключовите принципи за Парламента ще бъде защитата на интересите на хората.
 
На 29 март Великобритания задейства член 50 на Договора за ЕС, като с това даде начало на дълъг период на преговори между Лондон и Брюксел. Един от основните въпроси е какво ще се случи с британците, живеещи в ЕС, и с гражданите на ЕС, пребиваващи във Великобритания. Проектът на резолюция, по който Парламентът ще гласува утре, призовава за справедливо третиране на гражданите и от двете страни и заявява, че на техните интереси трябва да бъде даден приоритет в преговорите. Депутатите добавят, че статутът и правата на гражданите трябва да се основават на принципите на реципрочност, равенство и недискриминация.
 
Сред другите принципи, включени в резолюцията, са:
 
·         Преговорите трябва да бъдат водени добронамерено и прозрачно;
·         Не може да се правят компромиси между въпросите на сигурността и бъдещите икономически връзки;
·         Мирният процес в Северна Ирландия трябва да продължи и трябва да бъдат избегнати твърди ограничения на движението на хора и стоки на границата с Република Ирландия;
·         Великобритания трябва да изпълни ангажиментите, които е поела, включително в бюджетната област;
·         Рамката на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС може да бъде обсъждана, само когато бъде постигнат значим напредък в преговорите за начина на напускане на Великобритания;
·         Не може да избираш само това, което харесваш: участието в единния пазар предполага свободно движение на стоки, услуги, капитал и хора;
·         Не може да има отделни преговори със страни от ЕС или извън ЕС.
 
Приоритетите в резолюцията имат важно значение, тъй като те ще помогнат на депутатите да решат дали крайният резултат от преговорите е задоволителен и дали Парламентът може да даде съгласието си. Без одобрението на ЕП крайното споразумение не може да влезе в сила.
 
Прочетена 1290 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!