Menu
Сряда, 15 Февруари 2017 10:16

20 училища са първите участници в Програмата за училища посланици на ЕП

Публикувана от Прочетена 1117 пъти

Започват дейностите по Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2016/2017 година. Първите участници са общо 20 училища от областите Пернишка, Софийска и София-град. Фокусът на програмата е да бъде изграден опознавателен модел сред младите за информираност относно европейските институции, структурата на ЕС и ролята на България в него.

На 6 февруари 2017 г. изтече определеният срок за кандидатстване за учебните заведения, желаещи да се включат в Програмата за училища посланици на ЕП, която се провежда пилотно в три области на територията на Република България – Пернишка, Софийска и София-град. Инициативата на Европейския парламент е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите български граждани, като им предостави активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Програма е с дългосрочен хоризонт, като през всяка следващата учебна година ще добавя към мрежата си нови 30 учебните заведения.

Кампанията за кандидатстване предизвика голям интерес, като своята кандидатура подадоха над 40 училища. От тях се изискваше да мотивират желанието си за участие и да предложат иновативни и креативни подходи, с които да събудят интереса и да разширят знанието на учениците за функциите и ролите на европейските институции. След обстоен преглед и подбор на постъпилите кандидатури жури, състоящо се от представители на Информационното бюро на ЕП в България, определи следните двадесет учебни заведения, които да продължат напред в програмата (в произволен ред):

· СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Радомир;
· Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч“, с. Челопеч;
· СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Златица;
· 2 СУ „Академик Емилиян Станев“, гр. София;
· Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“,
гр. Перник;
· Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Банкя;
· Професионална гимназия то транспорт и енергетика „Хенри Форд“, гр. София;
· 35 СУ „Добри Войников“, гр. София;
· 36 СУ „Максим Горки“, гр. София;
· ЧСЕУ „Дрита“, гр. София;
· Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“,
гр. Перник;
· СУ „Христо Ясенов“, гр. Етрополе;
· 90 СУ „Ген. Хосе де сан Мартин“, гр. София;
· ЧСУ „Цар Симеон Велики“, с. Иваняне;
· ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“, гр. София;
· 18 СУ „Уилям Гладстон“, гр. София;
· Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура, гр. София;
· 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, гр. София;
· ЧПГ „Образователни технологии“, гр. София;
· ГПЧЕ „Алеко Константинов“, гр. Правец.

Инициативата ще продължи с провеждането на два обучителни семинара за преподаватели, които ще бъдат през месеците февруари и март. Те ще подготвят педагогическите екипи, които ще се заемат с организацията и осъществяването на програмата. В периода 27 февруари – 24 май ще се проведе обучителният процес в избраните училища и ще се реализират заложените дейности, които ще включват симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от страна на Информационното бюро на Европейския парламент нас. Най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, а участниците в програмата – статут на младши (ученици) и старши (учители) посланици на ЕП.

Програмата ще продължи и през следващата 2017/2018 учебна година, като в този период тя ще се проведе на територията на цялата страна, а броят на допуснати до участие учебни заведения ще се увеличи общо на 50.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!