Брюксел в очите на директорката на училището в с. Търън

Брюксел в очите на директорката на училището в с. Търън
Директорът на ОУ „Стою Шишков“ в село Търън Диана Димитрова в края на м.г. бе на посещение със свои колеги от страната в Брюксел -
– в Европейската комисия и Европейския парламент. Изключително преживяване за един специалист -  педагог, ръководител, ентусиаст за нови и нови събития в едно не голямо училище.  Ето какво сподели тя:

- Включването ми в делегацията се дължи на дългогодишното ни партньорство с Европейския информационен  център „Европа Директно“ – Смолян, с чийто екип осъществихме през последните години едни от най-успешните си проекти, финансирани от ЕК. И аз съм много благодарна за това, както са благодарни и моите колеги в училище.
Днес, след анализ на впечатленията и пресяване на възприетото от посещението в Брюксел, мога да кажа, че чувствата ми от това пътуване са смесени. Първото, което ме притесни още на летището, бяха въоръжените военни, които срещахме и на тротоарите. Заради мерките за сигурност се налагаше често да се събличаме, дори да се събуваме. В Парламентариума бяхме лишени и от дамските чанти, които се съхраняваха в контейнери, докато траеше гостуването ни там. Друго усещане, което не ми импонира, е поставянето на рамки. Аз съм относително свободолюбив човек и когато ми се забранява да изляза от сграда или ме претърсват на влизане, или ме ограничават в избора ми на дейност, започвам да се бунтувам, въпреки разбирането, че това е абсолютно необходимо.
Сравнявах спокойствието, сигурността и свободата на движение, които имаме в Смолян, с напрежението и страха от атентати в столицата на ЕС и се радвах, че имам щастието да живея в периферията на Европа!
 
ep dimitrova

Въпреки напрегнатата ситуация обаче Брюксел ме завладя с гостоприемството на хората си, с точността на организацията и изпълнението на всяка дейност. Прецизност и любезност – това срещахме навсякъде, където бяхме поканени. Имахме възможност да представим успехите си, да зададем въпросите си, да се докоснем до идеите на ЕС за бъдещето ( В Парламентариума има стена с 2050 година на нея).
Домакините ни бяха щедри на информация и аз си донесох от Брюксел огромно количество разработки на водещи европейски финансисти и администратори. Те ни предоставиха всичко, към което ние проявихме интерес и никой не каза българското: „Това е интелектуален труд и не мога да ти го дам.“ Можем да се учим от тази готовност за споделяне на изследвания и анализи.
Върнах се от Брюксел не само с подаръци и пълна преносима памет, а и с една мечта. Видях толкова интересни и занимателни образователни и информационни технологии, че благородно завидях на хората, които имат ежедневен достъп до тях. Оттогава си представям един интерактивен под в училището с различни точки от света, които се активизират при поставяне на устройство над тях и дават информация от всякакъв характер за съответното място. Бих искала и нашите ученици да имат устройства, които да им разясняват какво виждат само като ги прекарат върху чувствителната точка. Седях в Парламентариума и си представях колко по-различно ще преподавам, ако разполагам с подобни технологии, и се чувствах зле от осъзнаването, че парите могат  да изстрелят качеството на образованието нагоре, но могат и да го понижат – това зависи от наличието или отсъствието им.
Швеция например дава за образование 6,1% от БВП, а в България за образование са отделя 2,9% от БВП. Това е огромната разлика, която аз на практика усетих между България и водещите страни от ЕС. Ние имаме прекрасни педагози, талантливи ученици, стойностни традиции в образованието, но това не е достатъчно. Нужни са средства, за да отговорим на изискванията на съвременността и да позволим на учениците наистина да се почувстват в 21 век.
Тези стремежи запали Брюксел в мен и техен плод е следващият ни проект, с който поне малко ще се доближим до новостите в образователните технологии, като създадем център за проектно базирано обучение при интегриране на ИТ. Сверяването на часовника е полезно, за да знаем къде сме и как се движим. Това също ми даде Брюксел и за него съм най-благодарна!

Пресцентър на „Европа Директно“ - Смолян
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре