Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Неделя, 01 Май 2016

Да имат права домашните помощници и болногледачи в ЕС!

Публикувана от
Да имат права домашните помощници и болногледачи в ЕС!
   
Домашните помощници и болногледачи, повечето от които са жени мигранти, трябва да получат официален статут в ЕС. Признанието, че техният труд представлява „истинска“ работа би било пречка пред експлоатацията, принудителния труд и трафика на хора. Това казват евродепутатите в гласувана резолюция.
За да се спре несигурната заетост и недекларирания труд,  евродепутатите препоръчват създаването на лесни за управление модели за законни отношения между работник и работодател, като посочват примери в Белгия и Франция.
„Домашните помощници и болногледачи ни позволяват да преследваме своята кариера и да се наслаждаваме на социалния си живот. Ние им се доверяваме с нашите домове, деца и родители. Но те остават невидими, недекларирани жертви на несигурността и социалното изключване. Също така почти всички те са жени, работещи дълги часове, без почивни дни, без медицинска застраховка или пенсионни планове,“ каза докладчика Костадинка Кунева (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция).
„Застаряващото ни население и фактът, че жените навлизат все повече на пазара на труда означава, че ние имаме все по-голяма нужда от тях. При все това държавите членки на ЕС продължават да им позволяват да работят в сивата икономика,“ добави тя.
Резолюцията беше приета с 279 гласа  „за“, 105 „против“ и 204 „въздържал се“.
Достойнство за домашните помощници
Домашните помощници и болногледачи трябва да бъдат включени в националното трудово, здравно, социално и антидискриминационно законодателство. Те трябва да имат правото да сформират синдикати, се казва в текста. Освен това държавите членки на ЕС трябва да осигурят широкодостъпни висококачествени грижи за деца, възрастни и други, за да намалят стимулите за незаконно наемане на болногледачи, както и за да предоставят реални и законни кариерни възможности за домашните помощници в сферата на социалните грижи.
Евродепутатите призовават за „професионализация“ на домашния труд, която ще превърне несигурния и недеклариран женски труд в призната работа и ще даде на домашните помощници и болногледачи социална защита. Те също така призовават Комисията да предложи рамка за признаването на законовия статус на непрофесионалните болногледачи, която да им предложи заплащане и социална защита за времето, през което те дават грижа.
Борба с работата на черно, трафика и злоупотребите с жени мигранти
По-голямата част от домашните помощници и болногледачи са жени мигранти, голям процент, от които са с неуредено положение, се казва в текста. Посочва се също така и че тяхното социално и културно включване се подпомага от интеграцията им в пазара на труда.
Само сериозни механизми за инспектиране и наказания могат да спрат трафика на хора и финансовата експлоатация на домашните помощници, смятат евродепутатите.
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
Прочетена 2048 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!