Депутати от Комисията по регионално развитие на ЕП на посещение в Пловдив и Смолян

Депутати от Комисията по регионално развитие на ЕП  на посещение в Пловдив и Смолян
Делегация от депутати от Европейския парламент ще проведе работно посещение в Смолян и Пловдив на 1―3 юни 2016 г. В рамките на посещението се организира конференция на тема „Предимства и недостатъци на политиката по сближаване в България“. Събитието ще се състои на 2 юни 2016 г. от 16.15 ч. в конферентната зала на хотел „Санкт Петербург“ в град Пловдив (бул. „България“ № 97). Сред участниците ще бъдат евродепутатите Илияна Йотова (С&Д), Констанце Крел (С&Д, Германия), Лилиана Родригеш (С&Д, Португалия), Тонино Пицула (С&Д, Хърватия) и Андрей Новаков (ЕНП). Събитието е отворено за граждани и ще бъде предавано на живо на сайта на Информационното бюро на ЕП в България www.europarl.bg.
Посещението на депутатите от ЕП се организира по инициатива на Илияна Йотова, като делегацията ще посети и град Смолян, където ще бъде запозната с примери за успешни проекти, както и с възможностите за използване на европейски средства във високопланинските региони.
Сред присъстващите на събитието в Пловдив ще бъдат кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на град Троян Донка Михайлова, заместник-председателят на Комисията по регионално развитие в Народното събрание Дора Янкова и народни представители от област Пловдив. На конференцията ще бъде обсъден изминалият програмен период за еврофондовете до 2013 г., постигнатите резултати и възможните поуки, както и настоящето и бъдеще приложение на европейските фондове за сближаване в България.
Илияна Йотова е докладчик за планинските региони в Комисията по регионално развитие на ЕП и целта на нейната инициатива са допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС от европейските фондове и програми. Докладът беше приет на 11 май с огромно мнозинство в Европейския парламент и в него се отстоява позицията, че на планинските региони трябва да бъде отделено специално внимание в следващия програмен период. Най-сериозният проблем според докладчика е обезлюдяването на планините, което не позволява осъществяването на техния пълен икономически потенциал пречи на ефективното използване на природните им ресурси. Илияна Йотова смята, че развитието на тези региони може най-добре да бъде постигнато чрез инвестиции в малките и средни предприятия, зелената икономика, дуалното образование и развитието на бърз и достъпен интернет.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре