Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Събота, 19 Юли 2014

Депутатите призоваха за достъп до качествени работни места за 5,3 млн. младежи

Публикувана от
Депутатите призоваха за достъп до качествени работни места за 5,3 млн. младежи
  снимка: ЕП
Депутатите призоваха за достъп до качествени работни места за 5,3 млн. младежи снимка: ЕП
Европейският парламент призова за засилване на мерките за борба с безработицата сред младите хора, включително минимални общи стандарти за професионалното обучение и достойните трудови възнаграждения с приета резолюция. Финансирането от ЕС на програми, свързани със заетостта, също следва да се увеличи в бъдещите бюджети, добавиха те.

Устойчивият икономически растеж е невъзможен без намаляване на неравнопоставеността, гласи текстът, който беше одобрен от 502 гласа „за“, 112 гласа „против“ и 22 гласа „въздържал се“. Текстът предупреждава, че младежката безработица е достигнала безпрецедентно високи равнища, средно 23% в целия ЕС, с върхови стойности от над 50% в някои държави членки. Общо 5,3 милиона европейци на възраст под 25 години са безработни.

Комисията трябва да наблюдава отблизо прилагането на схемите „Гаранция за младежта“, които стартираха миналата година, и да предложи минимални стандарти за качеството на стажовете, равнища на заплащане и достъп до услуги по заетостта. Финансирането от ЕС за инициативата за младежка заетост, понастоящем 6 милиарда евро, също трябва да се засили, според текста.

Допълнителните мерки на национално равнище могат да включват мерки за предотвратяване на отпадането на младите хора от училище, насърчаване на обучението и професионална подготовка, както и всеобхватни стратегии за младежите, които не са в процес на заетост, образование или обучение. Държавите членки на ЕС трябва също така да използват възможностите на Европейския социален фонд и програмата „Еразъм +“, за да финансират проекти, които насърчават предприемачеството и премахването на бедността и социалното изключване, заявиха членовете на ЕП.

В резолюцията се подчертава нуждата младите хора да придобиват универсални умения, като овладяване на информационните технологии, лидерски умения, критично мислене и езикови познания, включително и чрез обучение в чужбина. Държавите членки, изхождайки от очакванията за бъдещата структура на икономики си, трябва да дадат приоритет на науката, технологиите, инженерството и математиката в образователните си програми, тъй като търсенето на тези профили ще бъде вероятно високо на пазара на труда.

Накрая, членовете на ЕП призовават държавите членки да гарантират, че младите хора ще имат достъп до качествени работни места, които предлагат стабилност и сигурност и отговарят на основните стандарти на труд. За да насърчат създаването на работни места, националните правителства трябва да намалят административната тежест за самостоятелно заетите лица, микропредприятията и малките и средни предприятия, да въведат благоприятни данъчни политики и да установят благоприятен климат за частни инвестиции.

Пресцентър на "Европа Директно" в Смолян по информация на Европейския парламент
Прочетена 2388 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!